NOVA TV – BIBLIOTECA MUNICIPALĂ FĂGĂRAŞ-CLUB HANDMADE BMF


 

Biblioteca Municipală Făgăraş, câştigătoare a concursului „Idei de 4000+ lei”, organizat de IREX în cadrul programului Biblionet, implementează, pe parcursul a patru luni, proiectul „Club Handmade BMF, club de promovare a creatorilor handmade din Ţara Făgăraşului”. Instituţiei făgărăşene i s-a acordat un subgrant în valoare de 5391 RON.
Sub genericul „Tradiţie şi modernitate”, proiectul vizează: conservarea şi reevaluarea patrimoniului etnografic din Ţara Făgăraşului (specificul portului popular, creaţii ţărăneşti unicat); promovarea genului artistic decorativ cu diversificare stilistică: broderia; tehnici tradiţionale şi moderne de lucru manual cu mărgele; confecţionarea exponatelor din materiale reciclabile -„3R”, confecţionarea bijuteriilor cu valoare curativă, estetică şi de talisman a semipreţioaselor, combinate cu fire din argint tibetan, nonalergice, realizarea de articole decorativ- simbolice croşetate cu rol estetic şi terapeutic, arta traforajului.

Activităţile bibliotecii sunt centrate pe modulele: promovarea clubului în media ( Radio Star FM, reportaj BMF, comunicate de presă, interviuri cu membrele clubului), organizarea a patru expoziţii cu produsele Clubului Handmade BMF, a patru demonstraţii practice organizate în bibliotecă de membrii Clubului Handmade BMF, dezvoltarea unui kit online pentru amatorii handmade – format dintr-un calendar actualizat al evenimentelor de profil şi un Ghid al Amatorului Handmade, produs al brandului Handmade BMF, educaţia estetică în rândul adolescenţilor.
Membrii clubului formulează idei şi concepte noi pentru menţinerea variabilei culturale, păstrează vie tradiţia dar şi modernitatea, prin prezenţa la întâlnirile bilunare ale membrilor clubului cu potenţiali utilizatori de bibliotecă. Participarea membrilor este interactivă, bazată pe unitate, unicitate şi rafinament. Expoziţiile itinerante, demonstraţiile practice, târgurile şi evenimentele handmade, au un rol major în promovarea clubului Handmade BMF. Exponatele membrilor corespund elevatelor maniere stilistice. Idealul estetic, stilul estetic, spiritul de creaţie spre care au aspirat membrii clubului, vădesc formarea gustului estetic întemeiat pe însuşirea unui sistem de valori, pe conturarea unei sensibilităţi proprii.
Proiectul de implementare se derulează conform planului de lucru stabilit. În ziua de 15 noiembrie, la Biblioteca Municipală, începând cu orele 14,00 a avut loc întâlnirea cu membrii/ potenţialii membri pentru dezvoltarea tehnicilor de lucru şi schimb de experienţă. Activitatea noastră este postată pe reţeaua de socializare facebook şi pe blogul „Club handmade BMF”. Toţi participanţii au asistat la demonstraţia practică : „Tehnici tradiţionale şi moderne de lucru manual cu mărgele” (Maria Costea). În acest context, cei care şi-audorit să se afilieze grupului, au fost înscrişi în Clubul Handmade BMF. Expoziţia itinerantă programată în ziua de 16 noiembrie a oferit comunităţii făgărăşene posibilitatea de a contempla gama diversă a exponatelor. Anterior evenimentului, au fost distribuite materiale promoţionale.
Instituţia noastră a fost onorată să-i aibă alături pe colaboratorii noştri de la IREX Bucureşti: Anca Răpeanu şi Claudiu Aghiniţei.
În data de 29 noiembrie este prevăzută demonstraţia practică: Realizarea de articole decorativ- simbolice croşetate cu rol estetic şi terapeutic” ( Elena Moglan).
Educaţia estetică este una dintre componentele educaţiei, condiţie sine qua non în formarea personalităţii. Organizarea celor cinci seminare de educaţie estetică pentru adolescenţi, cu participarea elevilor din instituţiile făgărăşene- Design vestimentar; Reciclarea şi designul interior; Ornamente croşetate şi limbajul lor simbolic; Crearea ornamentelor dantelei – efecte terapeutice; Estetica şi terapeutica bijuteriei- se axează pe următoarele obiective: formarea capacitaţii de a percepe, de a însuşi valorile estetice; dezvoltarea capacităţilor de a crea noi valori estetice; cultivarea aptitudinilor estetice creatoare; receptarea artistică personală, spontană, autentică; cunoaşterea principiilor educaţiei estetice (principiul educării estetice prin valori autentice, principiul perceperii profunde si creatoare a operelor de artă si a valorilor estetice, principiul perceperii unitare a conţinutului si formei, principiul înţelegerii si situării contextuale a fenomenului estetic).

Prof. Viorica Bica

Lasă un comentariu