BIBLIOTECA. PARTENERI MEDIA. COLABORATORINova TV

 

fag_star

 bzf info

BIBLIOTECA.ATRIBUȚII.ACTIVITĂȚI

click pe:  biblioteca-municipala-fagaras și veți putea viziona un slide show de prezentare a bibliotecii.

click pe:   poza gravatarului, imaginea din bara dreaptă, urmată de calendar – informații despre bibliotecă și poze de profil

Sediul  Bibliotecii Municipale Făgăraș se afla în Cetatea Făgărașului str. M. Viteazul Nr.1, număr de telefon şi fax 0268/215416.

Biblioteca Municipală Făgăraş ca instituţie strategică a societăţii informaţionale, are următoarele obiective: constituirea, organizarea, prelucrarea, dezvoltarea colecţiilor în scopul informării, cercetării, educaţiei şi recreării comunităţii deservite.

Orarul bibliotecii este de luni până vineri de la 09-17 secţia de adulţi şi de la 09-15.30 secţia de copii. Activitatea acesteia se bazează pe regulamentul  de organizare şi funcţionare afişat la vedere.

Instituţia noastră este o bibliotecă de tip enciclopedica cu acces liber la raft într-o proporţie de 35% la secţia de adulţi şi de 60% la secţia de copii, având următoarea structură: compartimentul împrumut adulţi cu sală de lectură, compartimentul împrumut copii cu sală de lectura şi compartimentul prelucrare-catalogare documente de bibliotecă.

Organizarea, coordonarea şi activitatea instituţiei se desfăşoară în conformitate cu Legea bibliotecilor 334/2002, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 25/2005 pentru modificarea şi completarea legii 334/2002 şi Codul fiscal.

Personalul bibliotecii manifestă flexibilitate în realizarea serviciilor oferite, abilităţi şi competenţe necesare satisfacerii cerinţelor informaţionale ale cititorilor. Rolul serviciilor este acela de a facilita accesul la informaţii membrilor comunităţii deservite, populaţia municipiului Făgăraş, după cum urmează:

– în cadrul compartimentului Relaţii cu publicul sunt evidenţiate următoarele categorii de date : vizite la bibliotecă, evidenţa utilizatorilor în utilizatori activi şi utilizatori înscrişi (după statutul ocupaţional, după vârstă, după studiile absolvite, după naţionalitate şi după sex), evidenţa documentelor difuzate (în funcţie de domeniu,  limba, tipul de documente), a informaţiilor şi rezervărilor de titluri. Tot la Relaţiile cu publicul se asigura accesul la cataloagele bibliotecii (alfabetic, sistematic, personalităţi făgărăşene), se analizează permanent cerinţele de lectură în vederea realizării unei cât mai bune activităţi de achiziţionare a documentelor de biblioteca, se consulta cataloagele editoriale şi librăriile făgărăşene pentru organizarea eficientă a achiziţiilor trimestriale.

– în cadrul compartimentului prelucrare-catalogare se efectuează operaţiunile specifice de clasificare, catalogare şi indexare a publicaţiilor cu ajutorul seriei CARTI.ALBUME.HARTI  editată de Biblioteca Naţionala a România, al Revistei de bibliologie si ştiinţa informării BIBLIOTECA si al abonamentelor anuale la ziare şi reviste de prestigiu.

Evidenţa documentelor de bibliotecă se realizează pe formulare tipizate, după cum urmează :

– evidenţa globală în RMF (Registrul de mişcare a fondurilor) în care se înregistrează fiecare stoc de publicaţii nou intrat, precum şi fiecare stoc ieşit în urma propunerilor de casare sau a campaniilor de inventariere pentru ca apoi să se calculează anual existentul.

– evidenţa individuală în Registrul inventar  unde se înregistrează fiecare document in parte.

Documentele de biblioteca sunt puse la dispoziţia utilizatorilor după ce au fost prelucrate biblioteconomic (descrierea bibliografica conform normelor ISBD ) şi după ce au fost transferate la secţia-împrumut sau la sala de lectura, adulţi sau copii.

Biblioteca Municipală constituie, organizează şi dezvoltă, în funcţie de dimensiunile şi diversitatea colecţiilor, de structura utilizatorilor si cerinţele acestora, un sistem de cataloage compus din : catalogul alfabetic (după numele autorilor sau al titlurilor în ordine strict alfabetică, indiferent de conţinut, grupând şi descrierile bibliografice ale documentelor); catalogul sistematic (publicaţiile sunt  grupate după conţinut, pe domenii de cunoaştere, conform indicilor de clasificare zecimală universala – CZU, cu descrieri bibliografice); catalogul personalităţilor făgărăşene. Aceste cataloage sunt permanent completate cu fişele publicațiilor nou intrate şi epurate după casarea unor publicaţii.

Documentele de bibliotecă sunt puse la dispoziţia utilizatorilor după ce au fost prelucrate biblioteconomic (descrierea bibliografică după normele ISBD) şi după ce au fost transferate compartimentelor împrumut adulţi/copii sau la sala de lectura.

Din 2007 biblioteca beneficiază de programul informaţional WIZBOOK, având ca module: gestiunea cărţilor, gestiunea cititorilor, activitatea de împrumut-restituire publicaţii, posibilitatea de consultare a fondului de carte, campanii de inventariere, întreţinerea bazei de date, securizarea datelor, alocarea drepturilor de acces utilizatori. Actualmente personalul bibliotecii introduce fondul de carte existent (77.705 documente la începutul anului 2008), conform programului de calculator.

Aportul cultural al bibliotecii în viaţa comunităţii se realizează prin : vitrină tematică, expoziţie de carte, prezentări de carte, programe şi evenimente cu cititorii, dezbateri pe teme culturale, relaţii de parteneriat cu instituţii de cultură şi învăţământ făgărăşene.

Biblioteca Municipală Făgăraș a câştigat în  31.03.2010, împreună cu alte 14 biblioteci din judeţ, a doua rundă a programului Biblionet finanţat de Fundaţia Bill şi Melinda Gates. Astfel a beneficiat de o donaţie alcătuită din 10 computere şi alte echipamente IT de ultimă generaţie, care constituie Centrul de Internet Public, cu acces gratuit pentru public şi cu bibliotecari instruiţi. HCL 43/31.05.2010 a aprobat susţinerea Programului „Biblionet – lumea în biblioteca mea” .

e-mail: bibliotecafagaras@gmail.com

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s