Distincția „România crește cu tine”


În perioada 8-9 iunie 2023, la București Hotel Sheraton, Reprezentanța UNICEF în România alături de Centrul Step by Step a organizat evenimentul de închidere a Proiectului  „România crește cu tine – Educația timpurie, investiție în viitor” și a înmânat distincții de merit comunităților care au aplicat proiectul.

Distincția a fost înmânată de către doamna senator Lucica Dina Muntean Municipiului Făgăraș pentru efortul și implicarea administrației locale: domnului primar Gheorghe Sucaciu și echipei de proiect, Marius Matei – Birou implementare proiecte, facilitator zonal – prof. înv. preșcolar Gabriela Albu, coordonator local – bibliotecar prof. Raluca-Maria Bucur, profesioniști – consilier școlar Aura Georgiana Clont.

Pe această cale, echipa de proiect mulțumește Grațielei Bălan pentru realizarea Analizei de situație.
Iar eu, personal, îi mulțumesc domnului primar Gheorghe Sucaciu pentru onoarea de a mă fi numit coordonatorul proiectului.

Doamna senator Lucica Dina Muntean: „Proiectul „România crește cu tine – Educația timpurie, investiție în viitor” reformulează criteriile de apreciere ale muncii cu copilul și inspiră comunitățile în asumarea unor strategii care privesc educația și îngrijirea timpurie la nivel local. Prin serviciile oferite în creșe, grădinițe, centre de zi, centre pentru copii și familii, grupuri de joacă, părinții și copiii pot beneficia de sprijin, susținere și consiliere după nevoile pe care le au și chiar de terapii, acolo unde este cazul. Comunitățile pot elabora și pilota și ele la nivel local noi servicii de educație timpurie integrate și de calitate, dacă toți actorii și decidenții din sectoarele de educație, servicii sociale și de sănătate le consideră necesare și benefice.”

Un rol cheie la nivelul fiecărei comunități l-a jucat echipa de proiect constituită din reprezentanți din domeniul educației, al sănătății, al protecției sociale. Aceasta a fost coordonată de un coordonator local și a urmărit elaborarea unei analize de situație la nivelul comunității, fundament pentru definirea unei viziuni de viitor privind furnizarea de servicii de educație și îngrijire timpurie de calitate în respectiva comunitate. Pe baza analizei de situație realizate la nivelul fiecărei comunități și răspunzând nevoilor specifice identificate în rândul familiilor, s-au elaborat sau revizuit strategiile locale, cu scopul înființării de noi servicii de educație și îngrijire timpurie. 

Echipa de proiect din Municipiul Făgăraș.

Scopul proiectului „România crește cu tine – Educația timpurie, o investiție în viitor” s-a axat pe dezvoltarea politicilor publice în domeniul educației timpurii și la îmbunătățirea cadrului de implementare al acestora la nivel național, județean și local, asigurând astfel dreptul tuturor copiilor la educație timpurie incluzivă de calitate.

Distincția de merit înmânată de către deputat Mara Calista facilitatorului zonal prof. Gabriela Albu. 

Procesul derulat s-a bazat pe dezvoltarea unei rețele puternice și cuprinzătoare de organizații de la nivel administrativ, profesional și a actorilor privați, care au lucrat împreună pentru a elabora o analiză de situație la nivelul fiecărei comunități, pe baza căreia să se elaboreze o viziune de viitor privind furnizarea de servicii de educație timpurie, pentru a crea punți de susținere între domeniul educației, al sănătății, al protecției sociale ca și între toate instituțiile și grupurile relevante.

Pe baza analizei de situație realizate la nivelul fiecărei comunități vor fi încorporate în strategiile locale noi servicii de educație și îngrijire timpurie sau vor fi adaptate cele existente pentru a veni în întâmpinarea nevoilor identificate.

Proiectul „România crește cu tine – Educația timpurie, o investiție în viitor” a fost implementat în județele Brașov, Bacău și sectorul 3 al Municipiului București. Proiectul a fost implementat cu sprijinul financiar al Fundației Jacobs și al Fundației Botnar – Elveția. 

Partenerii, grupul țintă și beneficiarii au fost autoritățile publice locale și autoritățile publice județene, Consiliul Județean, Inspectoratul Școlar Județean, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, 22 Unități Administrativ Teritoriale, grădinițe, creșe, profesioniștii din serviciile de educație timpurie, din grădinițe și creșe, copii cu vârste de la naștere la 6 ani, familiile acestor copii. comunitatea.

Proiectul a asigurat susținerea a 11 comunități din Județul Brașov, a 11 comunități din Județul Bacău și a unui sector din Municipiul București pentru elaborarea/revizuirea și implementarea unor strategii de dezvoltare locală, care să includă intervenții punctuale privind educația și îngrijirea timpurie a copilului precum și dezvoltarea unor politici care sprijină organizarea comunităților în susținerea familiei – (comunități prietene/favorabile familiei). 

Proiectul România crește cu tine – Educația timpurie, o investiție în viitor și-a concentrat eforturile pentru perioada vârstei timpurii a copilului, de la naștere la șase ani, promovând importanța creării și furnizării unor servicii de educație timpurie de calitate.

Proiectul a utilizat metodologia Primokiz a Fundației Jacobs din Elveția. Pentru România licența este deținută exclusiv de Centrul Step by Step, pentru a dezvolta un sistem puternic și integrat privind educația și îngrijirea în copilăria timpurie.

Bibliotecar prof. Raluca-Maria BUCUR

Lasă un comentariu