Rolul vizionării ecranizărilor după opere literare. PROGRAMUL DE VACANȚĂ ”TOATE PÂNZELE SUS!”


Rolul vizionării ecranizărilor după opere literare

BREZAIU LUCIAN, ELEV LA COLEGIUL NAȚIONAL ”RADU NEGRU”

În opinia mea, vizionarea ecranizărilor poate fi utilă în înțelegerea unei opere literare, însă nu trebuie să ne rezumăm doar la aceasta. Pe de o parte, ecranizările operelor sunt utile pentru întipărirea mai bună în memorie a șirului cronologic al evenimentelor. De asemenea într-o ecranizare portretele personajelor sunt mult mai bine ilustrate, precum și aspectele epocii și decorurile. De exemplu sunt persoane cu o memorie vizuală bine dezvoltată pentru care urmărirea acestor ecranizări reprezintă un real folos în memorarea  acțiunii.

poza

Pe de altă parte, ecranizările după opere literare pot reprezenta un mare dezavantaj deoarece simpla vizionare a unui film nu este suficientă pentru înțelegerea unei creații literare. De cele mai multe ori ecranizarea nu coincide perfect cu opera literară deoarece regizorul intervine cu propria viziune asupra lumii, din cauza condițiilor de filmare și a limitei de timp, concentrând desfășurarea acțiunii  sau „sărind” unele etape. Ideal este ca în principal să optăm pentru citirea operei literare pentru că aceasta, prin vocea naratorului, oferă cititorului toate detaliile necesare reconstituirii universului ficțional al cărții. Simpla limitare la vizionarea unei ecranizări reprezintă un dezavantaj atât în fixarea conținutului operei, cât și în ceea ce privește imaginația, ea fiind înfrânată.

19_mormetii
Vizionarea ecranizărilor are rolul ei în înțelegerea unei opere literare, dar nu trebuie să ne bazăm numai pe aceasta. Cea mai bună soluție este să citim o operă literară, apoi să vizionăm ecranizarea după aceea operă deoarece în acest mod ne putem da seama de deosebirile și de asemănările dintre creația literara și adaptarea cinematografică.

http://adevarul.ro/cultura/arte/interviu-victor-rebengiuc-daca-cariera-l-as-jucat-numai-moromete-fost-multumit-viata-1_559921fcf5eaafab2c42f802/index.html

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s