Vigen Guroian, Grădina ca parabolă teologică. Meditaţii despre grădinărit ca un epilog filocalic despre Grădina sufletului contemplativ Editura Deisis, 2011


poza-carte

„Grădina e pentru mulţi un loc personal de retragere, desfătare şi muncă. Grădinăritul îi ajută să se reculeagă într-un chip foarte asemănător rugăciunii. Pentru bogaţi şi săraci, deopotrivă, grădina e un loc al armoniei între trup şi suflet. Propria mea experienţă a grădinii s-a transformat pentru totdeauna”. (Vigen Guroian).

Vigen Guroian a cultivat o grădină reală şi a descoperit o grădină teologică. Meditaţiile sale se înmănunchează într-o „parabolă teologică” a grădinii „ca loc paradisiac de revelare a miresmei şi rodniciei lui Dumnezeu”.
Etician ortodox, Vigen Guroian, s-a născut în anul 1950 într-o familie de armeni, stabilită în SUA. Licenţiat în istorie la Universitatea din Charlottesville, Virginia, Guroian îşi va susţine teza de doctorat „Politică şi viaţa morală în scrierile lui Edmund Burke şi Reinhold Niebuhr”. Îl regăsim profesor de teologie la Universitatea Drew, profesor de etică religioasă la Departamentul de studii religioase al Universităţii din Charlottesville, profesor de etică în cadrul Departamentului de teologie al Colegiului Loyola din Baltimore. Din anul 2006 este profesor la Departamentul de studii religioase al Universităţii din Charlottesville. În studiile sale, reconfigurează specificul moralei ortodoxe în societatea contemporană. În viziunea autorului, etica ortodoxă semnifică „iubire întrupată” („Incarnate Love. Essays in orthodox Ethics”, 1987). Este o ”etică teantropică”, ”în care iubirea are o structură trinitară şi hristologică, o ”etică liturgică”, sacramentală (baptismală, euharistică), a căsătoriei şi a familiei, o ”etică socială”, prin excelenţă contextuală.

Vigen Guroian pledează pentru reîntoarcerea la etica socială creştină ”ca formă de misiune, de mărturie şi de luptă pentru catholicitate într-o societate denominaţională”. Volumul ”Etica după creştinătate” expune principiile eticii ortodoxe contemporane, izvorâte din ”pendularea sa ca teolog ortodox armean american, între tradiţia ancestrală a creştinismului naţional, proprie identităţii Bisericii armene- moştenitoare a creştinătăţilor de tip medieval- şi calitatea sa de membru şi cetăţean al unei societăţi liberale multinaţionale şi secularizate, cum este cea americană”. ”Etica de după creştinătate” se axează pe formarea şi cultivarea ”deprinderilor de viaţă virtuoasă” , pe fundamentele ”eticii ecleziale aplicate” (”familia” eclezială şi virtuoasă versus familia sociologică; ”medicina” în faţa morţii ca pastorală liturgică a muririi”; ”creaţia”ca ”etică ecologică”, ”eveniment eclezial de purificare şi tămăduire a rănilor făcute făpturilor de oameni care şi-au regăsit vocaţia de preoţi ai universului”). Discursul său etic şi practica morală au fost reunite în volumul „Cultivând inima virtuţii”, o pledoarie pentru valorile morale.

Capitole din volum sunt consacrate „grădinii”, parabolă teologică. Vigen Guroian a fost un pasionat al grădinăritului. Meditaţiile zămislite aici „îmbrăţişează concretul şi obişnuitul. Vorbesc în ele despre Dumnezeu şi legătura mea cu creaţia Lui. Dar exerciţiul scrierii lor a fost şi un proces de descoperire a lui Dumnezeu, de sine şi a lumii” (Vigen Guroain). Din volum se desprind o suită de tablouri ale unei grădini ce urmează anotimpurile anului (primăvara, vara, toamna, iarna), un „microcosmos paradisiac- liturgic al întâlnirii omului cu Dumnezeu pe firul călăuzitor al principalelor sărbători ale anului bisericesc”. Volumul cuprinde şi reflecţiile unor monahi anonimi din secolele XI- XIII despre Grădina contemplaţiei”, delectabilă pentru „sufletul iubitor de învăţătură”.

Viorica Bica
Biblioteca Municipală Făgăraş

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s