PROGRAMUL DE VACANȚĂ ”TOATE PÂNZELE SUS!”


STELIO FLAVIUS SĂPĂTORU, elev la Colegiul Naţional „Radu Negru”

JOHANN SEBASTIAN  BACH

 CLAVECINUL BINE TEMPERAT

index

Arta lui Bach se remarcă prin ingeniozitate contructivă. Arta timpului său impunea mijloace noi de expresie artistică. Încă de timpuriu, a fost preocupat de  perfecționarea instrumenteleor muzicale. La Muhlhausen, s-a ocupat de construirea orologiilor cu 84 de clopote, legate cu o pedală. La Leipzig a inventat ”viola popmpoosa” pentru care a scris ”Suita în re minor”. Tot aici, a inițiat construirea cembalului-lăută. S-a ocupat continuu de perfecționarea Instrumentelor sale preferate, orga și pianul. Era la curent cu toate invențiile și inovațiile, datorită colaborării cu cei mai buni consructori ai timpului său. Stilul său de interpretare excelează în expresivitate și cantabilitate.

”Clavecinul bine temperat” a deschid o nouă perioadă în istoria muzicii pentru pian. Problema temperării a fost soluționată la sfârșitul secolului al XVII-lea de către maestrul A. Werkmeister din Halberstadt. Lui Bach i se datorează includerea tuturor tonalităților în practica componistică și interpretativă. Problema acordului egal, temperat, a jucat un rol preponderent în timpul său. Acordul temperat se bazează pe principiul împărțirii octavei în dousprezece semitonuri egale.

 La Weimar și la Kothen, Bach a compus lucrări pentru pian: douăzeci de preludii mici, cinsprezece invențiuni la două voci, cinsprezece invențiuni la trei voci-invențiunile la trei voci, erau numite de Bach, ”simfonii”-șase suite ”franceze” și șase ”engleze”, șapte tocate, ”Aria cu variațiuni în stil italian”, fantezii, preludii și fugi. ”Fantezia cromatică și fugă”, ”Preludiul și fuga pe tema B. A. C. H. , șaisprezece concerte-transcripții libere pentru pian ale concertelor de A. Vivaldi, B. Marcello, G. Telemann, trei sonate și primul ciclu de douăzeci și patru de preludii și fugi-”Clavecinul bine temperat” .

Preludiile și fugile cuprinse în cele două părți ale ”Clavecinului temperat” sunt, în opinia muzicologilor, „poeme lirice pentru pian, pline de inspirație”. Prin aceste piese pentru pian, s-au pus bazele unui stil noi, stilul pianistic.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s