PROGRAMUL DE VACANȚĂ ”TOATE PÂNZELE SUS!”


ROXANA MOTOC, elevă la Colegiul Național ”Radu Negru”

GOYA

CAPRICIILE

images

 Caracterizându-i opera grafică. Baudelaire a văzut în Goya, un precursor al artei moderne, ”singurul om care a deschis în comic, noi orizonturi”. În ”Curiosites esthetiques”, poetul francez menționează: ”fără îndoială, Goya se cufundă adesea, în comicul feroce și se ridică până la comicul absolut, dar aspectul general sub care vede lucrurile, este mai ales cel fantastic, sau mai degrabă privirea pe care o aruncă asupra lucrurilor, se reflectă, fantastic”.

2

În „Los Caprichos” („Capriciile”, 1797-1799) – optzeci de gravuri – artistul prezintă fantasme care prind viață când rațiunea adoarme și voința omului este guvernată de prostie, mârșăvie.

index

Râsul lui Goya, invectiva cuprincă în ”capricii”, trăiesc sub semnul fantasticului. Caricatura, ”dacă am numi astfel, stampele din ”Los Caprichos”, trebuie înțeleasă, așa după cum a arătata Malraux ”mult mai mult decât o eliberare de estetica italienizantă”.

Marele lui merit, consemnează Baudelaire, ”constă în crearea unui monstruos verosimil. Monștrii lui Goya se nasc viabili. Nimeni nu a îndrăzit mai mult decât el, în sensul absurdului posibil. Toare aceste zvârcoliri, aceste fețe bestiale, aceste schimonosiri diabolice, sunt pătrunse de umanitate” Goya devine astfel un moralist, care redă racilele unei societăți.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s