BIBLIOTECA MUNICIPALĂ „OCTAVIAN PALER”-LECTURA DE VACANŢĂ


EXPOZIŢIE DE CARTE
LECTURA DE VACANŢĂ
Motto: „Citim ca să trecem examene (deci, lectura studiu), ca să omorâm timpul (deci, lectura de loisir) sau citim din profesiune (deci lectura informativă). Lectura ar putea fi un mijloc de alimentare spirituală continuă, nu numai un instrument de informație sau de contemplație”.(Mircea Eliade)

IMG_20160718_142657

Citatul lui M. Eliade, argumentează de fapt, atributele lecturii ca instrument de formare, instruire continuă.

IMG_20160718_142829
În volumele „Orizonturile lecturii”, „Lectura – un eveniment al cunoaşterii”, Ion Vlad parcurge etapele hermeneutice, situate „sub semnul protector al lecturii“.

IMG_20160718_142800

În paginile de lectură regăsim o dinamică a textului literar, ce invită la introspecţie, luciditate sau imaginar. „Elementul distinct şi specific pentru literatură devenind imensa deschidere în planul semnificaţiilor, sfera conotaţiilor îşi păstrează, nealterată, dimensiunile inepuizabile, iar creaţia/opera îşi revelează, de fiecare dată, disponibilităţile deschiderii prin relaţia semnificant-semnificat, relaţia unde posibilităţile lecturii, interpretării asociaţiilor de elemente etc. sunt nelimitate” (Ion Vlad).

IMG_20160718_142835
„De la Thomas Mann sau de la Heinrich Mann, şi prin Robert Musil şi Hermann Broch, literatura a redescoperit raţiunea de a fi a meditaţiei şi a unei înalte şi profunde intelectualizări a scrisului. Fără acestea, adevărurile n-ar fi putut fi rostite cu o atât de dramatică forţă. Într-o lume atinsă de agenţii răului, în spaţiul şi în timpul unei demonii cuprinse de o frenezie irepresibilă, literatura a avertizat şi a comentat, a statuat regimul lucidităţii reflecţiei pentru ca invarianţii narativi, evenimentul, ipostazele narative, personajele, trama, climaxul acţiunii epice, logica compoziţiei şi instrumentele comentariului (jocul, parodicul, satira, ironia, deriziunea, o inepuizabilă recuzită de semne ale limbajului şi ale artelor non-verbale) să poată atrage atenţia asupra prăbuşirii în neant” (Ion Vlad).

IMG_20160718_142750
„ A citi înseamnă a învăța. E o formă de experiență sau, mai bine zis, un multiplicator pentru experiențele noastre: căci dacă ne-am mărgini la ceea ce putem trăi sau vedea în jurul nostru într-o viață de om, am fi foarte săraci” (Nicolae Manolescu).

IMG_20160718_142717
Varietatea creațiilor artistice aparținând unor genuri și specii literare diferite, care se integrează în sfera literaturii pentru copii, deschid un câmp larg al receptării lecturii.

IMG_20160718_142921
Dintre creațiile literare în proză, basmele și poveștile au rămas de-a lungul veacurilor operele cele mai îndrăgite de copii, începând din primii ani ai copilăriei și până aproape de adolescență, cu o valoare instructiv-educativă. Ele au scopul de a dezvolta procesele de cunoaştere, procesele afective, contribuind, astfel, la definirea personalităţii lor.

IMG_20160718_142738

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s