BIBLIOTECA MUNICIPALĂ „OCTAVIAN PALER” FĂGĂRAŞ-ZIUA INTERNAŢIONALĂ A LECTURII CU VOCE TARE


BIBLIOTECA MUNICIPALĂ „OCTAVIAN PALER” FĂGĂRAŞ
24 FEBRUARIE 2016
ZIUA INTERNAŢIONALĂ A LECTURII CU VOCE TARE

Motto: „Cititorul trăiește prin lectură, participă dar și asimilează, stabilește necesare linii de demarcație; lucid și pasionat, avid de a afla și de a intra în universul nou al cărții, el devine adevăratul stăpân al cărții!” (Ion Vlad)
Participanți: elevii Colegiului Național „Radu Negru” Făgăraș, clasa a VIII-a A
Coordonator: prof. Anca Mogoș

Paginile de lectură constituie pentru elevi, repere care le vor defini personalitatea, caracterul, conduita în societate. Secvențele literare de azi, sunt o invitație adresată elevilor de a redescoperi complexa personalitate a scriitorilor, ineditul personajelor, bogăția de sensuri a textului literar. Totodată, am avut în vedere dobândirea abilităților cognitive (înțelegere, interpretare), caracteristicile aptitudinale. Dezvoltarea limbajului, a gândirii, a imaginației și a creativității au loc în procesul învățării din timpul lecturii.
Lectura cu voce tare urmează ritmul firesc al omului, biologic. Textul citit cu voce tare „te locuiește” , „devii receptacul” (în greaca veche, „Logos” înseamnă „ciubăr”, „vas”).
Psihopedagogia modernă definește etapele asimilării în procesul lecturii: receptarea, cunoașterea, adâncirea în semnificația textului, reflecția, evaluarea mesajului. Pe parcursul stadiului de asimilare a lecturii, elevul îşi asumă rolul de „lector avizat”. În această manieră, se vor antrena procesele cognitive: gândirea – pentru receptarea și înțelegerea relațiilor semantice; atenția – pentru concentrare și selecție; memoria voluntară.
Elevii au optat pentru următoarele titluri:
„Minunea” de R.J.Palacio
„Inima de cerneală” de Cornelia Funke
„Piramida roșie” de Rick Riordan
„Povești în oglindă” de Mircea Moţ
„Cronicile familiei Kane” de Riordan Rick
Scopul editării volumului „Cronicile familiei Kane”, este enunțat de autorul însuși, Riordan Rick: „Pentru toți prietenii mei bibliotecari, campioni ai cărților, adevărați magicieni din Casa Vieții. Fără voi, scriitorul acestui volum s-ar fi pierdut în Duat!” În ambianța mereu primenitoare a bibliotecii, lectura din paginile volumelor menționate, şi- a atins scopul: asimilarea lecturii.
D-na prof. Anca Mogoș a parcurs, detailat, etapele semnificative ale actului lecturii: dezvoltarea capacității de gândire și limbaj, creșterea interesului pentru lectură, „setea” permanentă pentru cunoaștere, pentru lărgirea orizontului cultural, ce se vor răsfrânge pozitiv asupra vieții și activității lor. În procesul educației, profesorii au un rol preponderent în formarea deprinderilor de autoinstruire și autoperfecționare a elevilor prin mijlocirea lecturii.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s