BIBLIOTECA MUNICIPALĂ „OCTAVIAN PALER” EMISIUNI FILATELICE 1859


BIBLIOTECA MUNICIPALĂ „OCTAVIAN PALER” FĂGĂRAŞ

EMISIUNI FILATELICE UNIREA 1859

646x404_2_18
Actul istoric de la 24 ianuarie 1859 a reprezentat un prim pas important spre înfăptuirea Statului Naţional Unitar Român.
Prima emisiune filatelică dedicată Unirii Principatelor Române a apărut în anul 1862, intitulată „Principatele Unite”. Emisiunea I. este formată din trei timbre, cu valori de 3, 6 şi 30 parale, a căror valoare este de 850 euro. Pe timbre sunt reprezentate „Vulturul”, „Capul de bour” şi „Cornul poştal”, în culorile galben, valoarea de 3 parale, roşu, valoarea de 6 parale, şi albastru, valoarea de 30 parale. Există mai multe varietăţi de culoare şi hârtie al căror preţ variază de la 150 la 2000 euro.
În anul 1864, a apărut emisiunea filatelică „Principatele Unite”, emisiunea a II-a, formată din trei timbre, cu valori de 3, 6 şi 30 de parale, în aceleaşi culori şi design, a căror valoare astăzi este de 225 euro.
Prima emisiune filatelică cu efigia domnitorului Alexandru Ioan Cuza a apărut în anul 1864, formată din trei timbre, cu valori de 2, 5 şi 20 parale, dar emisiunea nu a fost pusă în circulaţie; valoarea acestei emisiuni este de 55 euro.

În anul 1865, a apărut o nouă emisiune filatelică, Alexandru Ioan Cuza, efigia în oval, formată din trei timbre cu valori de 1, 5 şi 20 parale, al căror preţ este de 385 euro, iar a celor circulate de 850 euro.
În anul 1938, a apărut emisiunea filatelică „Straja Ţării – Voievozii”, formată din 11 timbre. Pe valoarea de 4+2 lei apare Alexandru Ioan Cuza, emisiune cotată la 45 euro.
În anul 1949 a fost pusă în circulaţie emisiunea filatelică „90 de ani de la Unirea Principatelor Române”. Pe timbrul cu valoarea de 10 lei este reprezentată „Hora Unirii”.

În anul 1959 a apărut emisiunea filatelică „Centenarul Unirii Ţărilor Române”. Pe timbrul cu valoarea de 1,75 lei apare domnitorul A.I. Cuza, încadrat de stemele Moldovei şi Ţării Româneşti.

În anul 1964, cu ocazia „Centenarului Universităţii Bucureşti”, a fost pusă în circulaţie o emisiune filatelică, iar pe un timbru apare A. I. Cuza.

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la moartea lui A.I. Cuza, în anul 1973. poşta română a pus în circulaţie o emisiune filatelică, iar pe timbrul cu valoarea de 1,75 lei apare A.I. Cuza.

În anul 1979 Poşta română a pus în circulaţie emisiunea filatelică „Aniversări – Comemorări”. Timbrul cu valoarea de 4,60 lei ilustrează „120 de ani de la Unirea Principatelor Române”.

Cu ocazia aniversării a „125 de ani de la Unirea Moldovei cu Muntenia”, a apărut în anul 1984 o coliţă dantelată, cu valoarea de 10 lei, ce-l reprezintă pe A.I. Cuza, alături de stema Ţărilor Române.

În anul 1994, cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la înfiinţarea Curţii de Conturi a României, Poşta Română a pus în circulaţie o marcă poştală pe care apar: domnitorul A.I. Cuza hrisovul şi sigiliul domnesc pe tricolorul românesc.

În anul 2006 a apărut o coliţă dantelată „10 ani de la înfiinţarea Secţiei Române a Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor”. Coliţa dantelată a emisiunii are în componenţa ei timbrul ce-l reprezintă pe domnitorul A.I. Cuza, în timpul căruia au apărut primele forme organizate ale Poliţiei Române.
Recent, Romfilatelia a pus în circulaţie emisiunea filatelică „150 de ani de la Unirea Principatelor Române”. Cu această ocazie a fost realizată o „mapă filatelică” într-un tiraj de 1500 de exemplare, ce conţine un plic „prima zi” echipat cu timbrul emisiunii având ataşat manşeta ilustrată, numerotat cu roşu şi obliterat cu ştampila „prima zi” având suplimentar aplicat în clar cu folio aur ştampila „prima zi” a emisiunii şi coliţa dantelată a emisiuni numerotară cu roşu, având aplicat cu folio aur înscrisurile: 1859-2009, 24 ianuarie 1859 şi monograma lui Alexandru Ioan Cuza.

Viorica Bica

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s