Sfânta Genoveva. PROGRAMUL DE VACANŢĂ „TOATE PÂNZELE SUS!”


  Sfânta Genoveva de Paris

VLĂDUŢ MIHAI CREANGĂ. CLUB „LAUDATIO”

 LICEUL TEOLOGIC ORTODOX „SFÂNTUL CONSTANTIN BRÂNCOVEANU”

Saint_Genevieve

Sfânta Genoveva, numită în franceză Sainte Geneviève și înlatină Sancta Genovefa, Genoveva, s-a născut la Nanterre, în aproximativ 419/422 d.Hr. şi a murit la Paris în 502/512 d.Hr. Este sfânta patroană a Parisului în tradiţia romano-catolică și ortodoxă, şi este sărbătorită pe 3 ianuarie.

Şi-a dedicat viața credinţei sale creştine. În 451 a condus o perioadă de veghere şi rugăciune care a salvat Parisul de la distrugerile hunilor conduşi de Attila. Când Childeric I, regele francilor a asediat orașul în 464 și l-a cucerit, ea a acționat ca intermediar între locuitorii săi și invadator, colectând alimente și convingându-l pe Childeric să elibereze prizonierii.

Statutul ei ca patron al Parisului a fost promovat de Sfânta Clotilda soţia regelui Clovis I, care ar fi comandat scrierea biografiei acesteia.

   Viața

2

Sfânta Genoveva s-a născut într-o familie de țărani în Nanterre, tatăl ei fiind franc şi mama de origine galo-romană. În drum spre Britania, Sfântul Gherman de Auxerre s-a oprit la Nanterre, și Genoveva i-a mărturisit că ea vrea să trăiască numai pentru Dumnezeu. Acesta a încurajat-o și la vârsta de cincisprezece ani, Sfânta Genoveva a devenit călugăriță. La moartea părinților ei a plecat să locuiască cu naşa ei în Paris. Acolo tânăra a devenit admirată pentru pietatea ei și devotamentul față de lucrarea de caritate, postind şi oprindu-se de la orice poftă trupească. Cu aceste mortificări a continuat timp de peste treizeci de ani, până ce superiorii ei eclesiastici au crezut că e de datoria lor să o facă să-şi diminueze regimul auster. Sfânta Genoveva a avut viziuni frecvente ale sfinților și îngerilor. Episcopul orașului a desemnat-o să vegheze la bunăstarea fecioarele dedicate lui Dumnezeu și prin instrucțiunile și exemplul ei, ea le-a dus la un grad ridicat de sfințenie.

Cu puţin timp înainte de atacul hunilor lui Attila în 451, Sfânta Genoveva, cu ajutorul arhidiaconului Gherman, a convins locuitorii Parisului cuprinşi de spaimă să nu își părăsească locuințele, ci să se roage. Se spune că prin mijlocirea rugăciunilor Sfintei Genoveva armata lui Attila şi-a schimbat direcţia spre Orléans. În timpul asediului lui Childeric și ocuparea Parisului în 464, Sfânta Genoveva a trecut prin liniile inamice într-o barcă, spre Troyes, aducând grâne în orașul asediat. De asemenea, a luat cuvântul în faţa regelui Childeric pentru a cruţa prizonierii de război și a întâlnit un răspuns favorabil. Prin influența ei, regii Childeric și Clovis, au arătat o clemenţă neobișnuită față de locuitori. Clovis I a fondat o mănăstire în care probabil că slujea Sfânta Genoveva, și în care ea însăși a fost mai târziu îngropată. Prin grija benedictinilor , care şi-au stabilit aşezământul acolo, biserica a avut parte de numeroase minuni la mormântul ei. Mai apoi Sfânta Genoveva a fost canonizată și biserica a fost rededicată cu hramul său. Oamenii au îmbogățit biserica cu daruri. În anul 847 a fost jefuită de vikingi și apoi parțial reconstruită, dar a fost terminată abia în 1177.

3

În 1129, când orașul a fost afectat de o epidemie de ergotism, boala s-a oprit după ce moaştele Sfintei Genoveva au fost transportate într-o procesiune publică. După acest eveniment moaștele sfintei erau scoase anual în procesiune. După ce vechea biserica a căzut în degradare, Ludovic al XV-lea a ordonat construirea unei noi biserici demne de patroana Parisului. Construcţia a fost încredinţată Marchizului de Marigny.

Revoluția a izbucnit înainte ca noua biserică să-i fie consacrată. Aceasta a fost preluată în 1791 de către Adunarea Națională Constituantă și redenumită Panthéon, devenind mausoleu pentru cetăţenii marcanţi îngropaţi aici.

     l

Deși moaștele Sfintei Genoveva au fost arse în public la Place de Greve în 1793, Panthéonul a fost preluat de catolici în 1821. În 1831 a fost secularizat din nou, ca mausoleu național, dar este redat Bisericii în 1852. Cu toate că membrii Comunei din Paris au distrus relicvele, Biserica Catolică a rededicat monumentul Sfintei Genoveva în 1885. Azi Panthéonul servește atât funcțiilor liturgice, cât şi celor laice.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s