„Recviem”- Mozart. „Lacrimosa”. PROGRAMUL DE VACANŢĂ „TOATE PÂNZELE SUS!”


„Recviem”- Mozart. „Lacrimosa”

FELIX HUSAC, ELEV LA COLEGIUL NAŢIONAL „RADU NEGRU” FĂGĂRAŞ

mozart1

Printre melodiile pe care le ascult cu mare plăcere şi le interpretez cu pasiune, la flaut, se găseşte o lucrare scrisă pentru cor, din Recviemul lui Mozart – „Lacrimosa”. Însă, până nu demult, nu cunoşteam povestea acestei frumoase piese.

Wolfgang Amadeus Mozart (născut 27 ianuarie 1756, Salzburg, decedat 5 decembrie 1791, Viena) a fost un compozitor german şi austriac, unul din cei mai prodigioși și talentați creatori în domeniul muzicii clasice.

Istoria acestei compoziții este cu adevărat ciudată: de la rugămintea contelui von Walsegg, pentru a comemora moartea soţiei sale, la un tânăr compozitor, compunând prima sa Liturghie pentru cei morţi şi găsind totuşi o voce muzicală distinctă pentru această lucrare. Moartea tragică a acestuia a survenit la vârsta de 35 de ani, după ce scrisese deja două treimi din materialul muzical al acestei lucrări.

requiem-lacrimosa

Compozitorul s-a stins din viaţă după primele opt măsuri ale Lacrimosei de pe partitură, ultimele versuri fiind:”ziua lacrimilor şi bocetelor”.

Unul dintre cei mai mari compozitori ai lumii a murit scriind ceea ce avea să fie propriul său Recviem!

După moartea lui Mozart, soţia sa, Constanze a încercat să găsească un compozitor pentru a încheia „Recviemul”. L-a rugat pe Joseph Eybler, unul din foştii elevi ai lui Mozart, dar acesta a abandonat munca după scurt timp. Franz Süssmayr, un alt elev al lui Mozart şi prieten apropiat cu Constanze a continuat lucrarea şi a dus-o la bun sfârşit, împrumutând secţiuni pe care Mozart le scrisese deja, printre pasajele compuse de Süssmayr.

Muzica Recviemului este în cu adevărat, sfâşietoare. Pentru mine, nu „focul şi pucioasa” din „Dies Irae”, sau teroarea din mişcarea „Rex Tremendae” sunt cele mai expresive, ci melancolia şi durerea care imploră milă Divinităţii găsită în acordurile corale ale „Lacrimosei”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s