LECTURI URBANE. DESTINUL CITITORULUI. CE CITIȚI ȘI CE ANUME AȘTEPTAȚI DE LA CĂRȚI ?


LU

Obiective Lecturi Urbane:

 • crearea unor cadre care prilejuiesc producerea şi accesul la cunoaşterea valorilor educaţionale, culturale, artistice şi ştiinţifice;
 • realizarea de activităţi pentru tineret şi de către tineret;
 • implicarea activă la nivel social prin activităţi şi programe de interes social, de grup, ori individual;
 • promovarea educaţiei pentru sănătate, inclusiv prin educaţia fizică şi prin practicarea activităţilor sportive
 • desfăşurarea de campanii de comunicare şi informare
 • realizarea de acţiuni umanitare şi de solidaritate socială prin voluntariat în comunităţi.

 Mircea Horia Simionescu în prefața Dicționarului onomastic afirma despre acest volum că este ”o carte bună de citit, după plac, pe o bancă într-un parc sau pe un acoperiș, în tramvai sau într-o cabană alpină.”

Biblioteca reafirmă valoarea lecturii. Prin Lecturi Urbane, lectura nu mai este o activitate de relaxare sau pur şi simplu de educare, ci devine un prilej de a citi alături de alţi oameni din oraş, într-un spaţiu liber şi neconvențional. Acesta schimbare de atitudine îndreptățește derularea ulterioară a unor activități anuale ca: Bibliotecar pentru o oră.

 JOI – 18 SEPTEMBRIE 2014

ORAR:

14.00-15.00

Biblioteca Municipală ”Octavian Paler” Făgăraș propune un public speech brand Paul Ardelean LIBER, FERICIT ȘI DE SUCCES, prin intermediul căruia tânăra comunitate făgărășeană să-și conștientizeze destinul ca cititor și să reconștientizeze importanța cărții și a bibliotecii publice

LOCUL: Platoul Casei de Cultura. Statuia Badea Cârțan

IMPACT: ridicarea gradului de conștientizare a rolului lecturii zilnice

PUBLIC (estimativ): 2 clase de elevi de liceu

BENEFICIARI: copii, adolescenți, profesori și părinți

15.00-15.30

Motto:

„Aici, pe vârfurile munților, nu trebuie să fie graniță… și dincoace și dincolo de ei au locuit moții și strămoșii noștri, dacii și romanii, și deci, nouă ni se cade să fim stăpâni”

In Memoriam Badea Cârțan – Pagini din istoria cărții românești. Prezentare elev – clasa a X-a CNRN, Felix Husac, bursier Fundația Comunitară Țara Făgărașului, membru Club Laudatio Biblioteca Municipală Octavian Paler Făgăraș.

         Adevărul cuvântului tipărit poartă pecetea memoriei timpului, înscriindu-se în coordonatele civilizaţiei şi culturii unui popor.

         Colportajul ca mijlocul de difuzare a cărţii din a doua jumătate a secolului XII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea argumentează interesul pe care elevii îl  manifestă faţă de carte.

         Colportajul, fenomen cultural tradiţional pentru Ţările Române, se dezvoltă în condiţiile permanentei prezenţe a românilor din Transilvania în Moldova şi Muntenia, a dezvoltării activităţii tipografice şi a cererii crescânde de carte.

         Dintre colportorii transilvăneni, un aport deosebit l-a avut Badea Gheorghe Cârţan (1849-1911), cioban din Cârţişoara (Făgăraş) care a trecut peste munţi 4850 opere în 76.261 volume, spre a fi distribuite printre transilvăneni. Achiziţionarea cărţilor ilustrează elocvent interesul societăţii româneşti pentru valorile moştenite, purtând astfel însemnele gândirii şi ale creaţiei româneşti. Poliţia austro-ungară i-a confiscat multe cărţi, l-a arestat, dar el nu s-a descurajat şi a încercat să facă, prin mijlocirea cărţilor purtate pe ascuns de-o parte şi de alta a munţilor Făgăraş, puntea spirituală între românii liberi şi cei asupriţi de stăpânirea străină.

         Colportajul este cunoscut în istoria mondială a cărţilor, dar “cazul lui Badea Cârţan, cioban de cărţi, cum i s-a spus, transportate pe umeri cu scopul cultivării patriotismului în masele de cititori, este un exemplu unic în lume, sarcină pe care şi-a luat-o benevol”, avea să menţioneze Simonescu în volumul Pagini din istoria cărţii româneşti.

         Datele biografice întreţes destinul unui om de excepţie. Profesorul V.A.Urechia îl va învăţa despre Roma, despre originea latină a poporului român. În anul 1877 se înrolează voluntar în armata română. După 1894 îşi începe misiunea de colportor. 27 de ani a trecut Carpaţii prin Vama Cucului, Calea Ursului şi Valea Cerbului, locuri tainice, nesupravegheate de vameşi. În anul 1896 a plecat pe jos la Roma. La Columna lui Traian a presărat pământul adus de pe tărâmurile româneşti, grâu şi sare. A adormit pe soclul columnei. Italienii au fost atât de fascinaţi de această poveste, încât a doua zi s-a consemnat în ziare: Un dac a coborât de pe columnă. Pentru cercurile conducătoare de la Budapesta, Cârţan era un conspirator. Procesul lui Badea Cârţan va fi detaliat în studiul lui Suciu. A fost un „ostaş devotat” al Ligii culturale române, din care făceau parte personalităţi ale României. S-a stins din viaţă la 7 august 1911, fiind înmormântat la Sinaia. La căpătâiul lui stă scris: “Aici doarme Badea Cârţan, visând la întregirea neamului său”.

 15.30-16.00

DEPARTE DE CASĂ . ( momente din Războiul de Independenţă) – TEATRU-DOCUMENT – MIHAI GEORGESCU

 • Date despre autor . Eleva Silvia Mitric, clasa a VII-a CNRN, membru Club Laudatio Biblioteca Municipală Octavian Paler Făgăraș
 • Departe de casă în interpretarea elevei Denisa Costea, clasa a VI-a, Liceul Teologic Ortodox Constantin Brâncoveanu Făgăraș, membru Club Laudatio Biblioteca Municipală Octavian Paler Făgăraș. Premiu (rechizite) Birotex

VINERI – 19 septembrie  2014. Cititorii refac viața cărților.

ORAR: 12.00-14.00

ACTIVITĂȚI LECTURI URBANE 2014

 1. CONCURS HANDMADE: Designerul de semne de carte. Un concurs care îşi propune stimularea ideilor creative în rândul participanţilor. Vom discuta împreună despre puterea imaginației şi despre gradul în care aceasta poate direcţiona lectura. Urna de primire a semnelor de carte este deschisă din data de 15 septembrie 2014. Premiul Birotex
 2. CONCURS DE CONCEPȚIE: Mesaje într-o carte! (mesaje personalizate, citate, scrise de mana sau printate)

Exemple: ”Citește și dă mai departe!”; ”Lectura-un eveniment al cunoașterii”; ”Memoria lumii se află în cărți”; ”Cartea-dimensiune a cunoașterii”. Urna de primire a mesajelor este deschisă din data de 15 septembrie 2014. Premiul Birotex

 1. Bibliotecar pentru o oră. Exercițiu de lectură – sugestii pentru lectura secolului XXI în prezența scriitorului și publicistului Ion Onuc Nemeș, fostul director al Bibliotecii ASTRA.
 2. Our streets, our choice! Totul despre ecologie – Robert Manciu, membru Club Laudatio Biblioteca Municipală Octavian Paler Făgăraș

 OBIECTIVELE SPECIFICE:

O1: stimularea creativității artistice. Educație estetică

O2: dezvoltarea capacităţii participanților de a folosi Cuvântul-imagine

O3: redescoperirea cititorilor & redefinirea lecturii în secolul XXI

O4: modificare atitudinii faţă de natură, faţă de Pământ

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s