Programul de vacanță – „Toate pânzele sus!”


Robert Manciu

 Gustav Klimt – pictorul care a  șocat

Pictorul Gustav Klimt, un revoluționar al tehnicii artistice, a distrus cu un elan fervent tabuurile referitoare la senzualitate şi la instinctul erotic. Acesta s-a născut într-o familie săracă, dar cu preocupări artistice – tatăl său a fost un gravor în aur talentat. Artistul i-a fermecat pe locuitorii Vienei, chiar dacă la început, lucrările sale provocau fiori. Fiind contemporan al lui Sigmund Freud şi Gustav Mahler, Gustav Klimt a trăit în perioada de avânt a capitalei austriece.

Aptitudinea sa înnăscută în domeniul artei s-a evidenţiat încă de la vârsta de 14 ani, astfel încât Gustav Klimt a primit o bursă graţie căreia a urmat Şcoala de Arte din Viena. Klimt a inaugurat, cu un puternic avânt, în noul secol, epoca modernităţii. Ca hipnotizant rebel al libertăţii artei şi erotismului, Gustav Klimt a oferit Vienei numeroase opere de artă cu valoare deosebită.

În perioada de apogeu a succesului său, expoziţia dedicată compozitorului Ludwig van Beethoven din anul 1902 a reprezentat un eveniment foarte important. La această expoziţie Klimt a participat cu monumentala compoziţie Beethovenfries (Fresca dedicată lui Beethoven), care astăzi poate fi admirată în locul unde a fost prezentată pentru prima dată, clădirea Secession. Câţiva ani mai târziu, Klimt şi Josef Hoffmann, cofondator al uniunii artiştilor Wiener Werkstätte (Atelierele Vieneze), vor realiza Palais Stoclet din Bruxelles, un monument al măiestriei artiştilor mişcării Jugendstil.

În ultimii ani de viaţă, Gustav Klimt a dost preocupat de o temă caracteristică pentru capitala austriacă din acea epocă:  conexiunea dintre sexualitate şi moarte. În climatul Vienei, în care Sigmund Freud s-a aplecat asupra studiului acestei tematici din punct de vedere psihanalitic, a luat naştere tabloul „Moarte şi viaţă”, care în 1911 a fost onorat cu premiul întâi la Expoziţia internaţională de Artă din Roma.

2

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s