Programul de vacanță – “Toate pânzele sus!”


Lucian Brezaiu

Ursul Panda


Cute-Panda-Bears-animals-34916401-1455-1114

  • Ursul panda este cunoscut și sub denumirea de ursul de bambus, hrana lor de bază fiind frunzele sau mugurii de bambus. Cu toate acestea, ei se hrănesc și cu mamifere de mici dimensiuni deși ele sunt foarte greu de prins deoarece panda este un animal cu mișcări destul de greoaie. Atunci când nu reușesc, urșii panda se hrănesc cu babmbus sau bulbi și rădăcini de plante, într-o cantitate destul de mare însumând până la 30 de kg de hrană pe zi, ei pierzand cam 16 ore pe zi numai pentru a se hrani.

  • Aceasta specie reprezintă un adevarat simbol al Chinei, motiv pentru care este o specie ocrotită prin lege, dar din păcate pe cale de dispariție. În trecut, urșii panda ocupau o mare parte din teritoriile sălbatice ale Chinei, putând fi întâlniți și în zone cu o altitudine de pana la 1400 m, deși ei preferă zonele cu o clima blandă. În anul 2004, specialiștii spuneau că nu mai traiesc în libertate decât 1600 de exemplare, în prezent câteva grupuri trâind in sud-vestul Chinei.

  • Ceea ce îi deosebește cu ușurință de restul speciilor, este culoarea blăniței, în special în zona capului. În afară de zona din jurul ochilor, de urechi, lăbuțe și umeri care sunt acoperite cu blaniță neagra, restul corpului este acoperit cu blaniță de culoare albă.

  • Ursii panda trăiesc în mediul natural pană la 20 de ani. Femela dă naștere unui pui la un interval de 2 – 3 ani. Puii, de dimensiunea unui hamster, cântăresc la naștere doar câteva sute de grame. Deși la maturitate au o greutate de pană la 150 de kg, panda este un animal extrem de jucăus, îndrăgind mișcarea și mai ales tumbele ce îi distrează pe cei care îi văd în grădiniile zoologice din întreaga lume.

  • Cu toate acestea, el preferă un mod de viață singuratic, retrăgandu-se în zone liniștite sau pe ramurile arborilor inalți, locul în care le place în mod deosebit să doarmă.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s