Programul de vacanță – „Toate pânzele sus!”


Robert Manciu

Descoperire extraordinară: olinguito, prima specie de mamifer carnivor identificată în ultimii 35 de ani

Oamenii de ştiinţă din SUA au descoperit un animal nou ce trăieşte în pădurile tropicale din Columbia şi Ecuador. Noul animal a primit numele de „olinguito”, fiind prima specie de carnivor identificată în emisfera vestică în ultimii 35 de ani.

 

https://i0.wp.com/media.npr.org/assets/img/2013/08/15/olinguito_sq-82d48783c3b94c888e10d7506369b97a1c5d90dd.jpg

După 10 ani de cercetări, oamenii de știință au că o astfel de descoperire este extrem de rară în secolul al XXI-lea. Meritul îi aparţine unei echipe de cercetători de la Smithsonian Institution.

Inițial, Kristofer Helgen a descoperit oase şi piei de animale în depozitul unui muzeu din Chicago.

„Am rămas blocat”, relatează Helgen. „Pieile erau de o culoare roşie aprinsă, iar când am privit craniile nu am recunoscut anatomia. Erau diferite de orice animal pe care îl văzusem în viaţa mea, şi imediat m-am gândit că ar putea fi o specie neştiută de ştiinţă”, spune zoologul.

Dr. Helgen este custodele mamiferelor de la National Museum of Natural History din Washington DC, instituţie ce găzduieşte cea mai mare colecţie de mamifere din lume.

Peste 600.000 de specimene sunt stocate în tăviţe, pentru a câştiga spaţiu. Oasele lor sunt curăţate de carne cu ajutorul unor gândaci crescuţi special în acest scop, fiind ulterior stocate în cutii alături de pielea animalelor.

Multe au fost colectate acum mai bine de un secol, fiind de multe ori etichetate greşit. De curând, progresul ştiinţific şi dezvoltarea tehnologică a permis oamenilor de ştiinţă să extragă ADN chiar şi din cele mai vechi rămăşiţe.

Olinguito, un animal ce măsoară 35 de centimetri în lungime şi cântăreşte 900 de grame, este cea mai recentă completare a familiei de animale ce include ratonii. Comparând mostrele ADN cu cele ale altor 5 specii cunoscute, dr. Helgen a putut să confirme că este, într-adevăr, vorba despre o nouă descoperire.

„Îmi este greu să explic lumii cât de entuziasmat sunt”, spune Helgen.

„Olinguito este un carnivor – acel grup de mamifere ce include pisicile, câinii, urşii şi rudele lor. Mulţi dintre noi credeam că această listă este completă, dar iată că acesta este un carnivor nou – primul carnivor descoperit pe continentul american în mai bine de trei decenii”, a mai comentat specialistul.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s