Programul de vacanță – “Toate pânzele sus!”


Robert Manciu

Marea barieră de corali este în pericol

https://blog.wwf.org.au/wp-content/uploads/2012/01/Great-Barrier-Reef-1-%c2%a9-Viewfinder.jpg

Cu siguranță, ați auzit vorbindu-se despre Marea barieră de corali. Aceasta reprezintă una dintre minunile naturale ale globului, alcătuită din mai mult de 2.800 de recife și din 400 de tipuri de corali.

Suprafața ocupată de acest ansamblu gigantic de recife este mai mare decât Peninsula Italică.

Orice om de știință, orice iubitor al vieții acvatice, fotograf, scufundător amator, pescar sau turist, ar considera Marea Barieră de Corali ca fiind un loc de vis, o dată ajuns acolo.

Pentru cei interesați, Port Douglas este locul de plecare într-o croazieră spre recife.

Însă acest monument riscă să dispară pentru totdeauna. Marea barieră de corali este în pericol, după ce autoritățile australiene au permis deversarea a milioane de metri cubi de sedimente în apropierea acesteia, scrie ABC.

Cel mai mare port de cărbune din lume urmează să fie construit în apropierea barierei de corali.

Cercetătorii și ecologiștii s-au împotrivit planului pentru că, potrivit acestora, minunea naturii va fi distrusă încet, dar sigur.

Luarea măsurilor de evitare a distrugerii Marii Bariere de Corali a fost solicitată de către UNESCO, relatează Agerpres.

Guvernul federal de la Canberra, precum şi cel al statului australian Queensland au fost criticate pentru lipsa de acţiune în combaterea urbanizării litoralului din zonă, precum şi în vederea ameliorării calităţii apei, transmite EFE, duminică.

Guvernul australian a făcut ‘unele progrese în anumite domenii cheie, dar progresele în privinţa mai multor recomandări continuă să fie limitate’, a afirmat UNESCO, în raportul întocmit împreună cu Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii.

Așadar, UNESCO intenţionează ca, la apropiatul său congres anual, care va avea loc luna viitoare, la Pnom Penh, să declare Marea Barieră de Corali drept ‘zonă în pericol’.

Marea Barieră de Corali – care cuprinde 400 de tipuri de corali, 1.500 de specii de peşti şi 4.00 de varietăţi de moluşte – a început să se deterioreze după 1990 din cauza încălzirii apei oceanului şi a creşterii acidităţii acesteia ca urmare a sporirii concentraţiei de bioxid de carbon din atmosferă, menţionează EFE.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s