Săptămâna Mobilităţii Europene. Făgăraşul citeşte! -Tombola Birotex


 Biblioteca închide strada pentru mașini și o deschide pentru oameni care citesc! Lecturi Urbane. Ediția a II-a. Lectura: Un eveniment al cunoaşterii. (Ion Vlad –  critic și teoretician literar, eseist român.)

Afis Lecturi Urbane Pe strada Mobilității Europene Biblioteca Municipală a deschis o bibliotecă în aer liber care a pus în lumină universul spiritual al urbei. Organizatorii Lecturilor Urbane i-au invitat pe trecători să se alăture unui spațiu deschis poveștii.

LECTURA ȘI CĂRȚILE EI. Logosul este depozitarul vieții. Cuvântul transformat în Carte.

Ce ar însemna o lume fără cărți sau o lume care ar abandona definitiv un martor activ, neliniștit? Ray Bradbury în Fahrenheit 451, o indirectă laudă a Cărții și Logosului  (Titlul provine de la temperatura la care se aprinde hârtia obișnuită, anume 451 °F ≈ 233 °C.)  ne propune o meditație asupra destinului unei lumi dezumanizate, dominate de o hipercivilizație tehnică (o societate de ”consum”, cu toate tarele și amenințările pe care le poartă în ea), strivită de instrumentele ultramoderne de comunicare sau, mai exact, de transmiterea de informații.”(Lectura: Un eveniment al cunoaşterii. Ion Vlad)

„Citim cărţi. De fapt, ne întâlnim cu cărţi, cu personaje din ele, cu ideile expuse în cuprinsul lor şi, în felul acesta, cu autorii lor. Unele scrieri nu înseamnă decât foarte puţin sau chiar nimic pentru noi; altele înseamnă foarte mult; dar unele sunt cu adevărat admirabile, atunci când au găsit un răsunet adânc în conştiinţa şi în inima noastră. Am spune, mai exact, că anumite cărţi corespund mai bine structurii noastre sufleteşti şi că, de fapt, ne reprezintă mai mult sau mai puţin pe noi înşine, că ele explicitează personalitatea noastră. A vorbi despre o carte, despre problemele pe care le conţine, este astfel un fapt care-l implică pe cititor cu subiectivitatea lui, aşa cum cu subiectivitatea lui este implicat şi autorul în opera sa. Acest lucru s-a observat până şi în domeniul celei mai obiective activităţi intelectuale, aceea a matematicilor.” ( Cartea întâlnirilor admirabile. Anton Dumitriu) 

„Ca să ajungi să trăiești intens astfel de senzații, narcoza ruralității: magia fântânii, tăcerea de pâslă groasă a nopților, șirul ploii pe acoperișul de țiglă, rumegatul vacii, ațipitul în căpița de fân, drumul printre fagi și mesteceni, alaiurile fastuoase de curci, rațe, gâște și găini, mirosul bălegarului, șipotul laptelui muls, ațele de apa care-i curg vacii din bot, țoiul de țuică rece sorbit vara-n beci, voiniceala vițelușului, mersul pin ierburi în tălpile goale, planarea uliului peste ogradă, căprioarele rătăcite prin grădini, căldura grea, toropitoare, din miezul zilelor de vară, punctată de bâzâitul insectelor, simfonia de Paști a cucilor cu mierloii, cintezoii, rândunelele, care pur și simplu îți îngenunchează auzul… și să le poți gândi la fel de profund este, într-adevăr, nevoie de cultură, de înghițit o bibliotecă. „( Carte ca destin, Daniel Cristea-Enache în dialog cu Dan C. Mihăilescu)

Librăriile tradiționale

  Librăriile tradiţionale au un important rol social, ele organizează lansări de cărți, discuții cu autorii, și alte evenimente care au ca scop promovarea lecturii. Librăriile sunt un „focar de înţelepciune”. Cel ce deţine o librărie  crede în puterea cunoaşterii care vine din cărţi. Iar cumpărătorii cred că librăria este „un loc unde se botează cuvântul”. ( Marcella Tarozzi din Aforismul în Italia. Antologia Premiului „Torino in Sintesi”). Făgărășenii, iubitori de carte, vor spune că sunt cu adevărat fericiţi atunci când ploaia se va deschide ca o zăbavă într-o librărie, locul procurării „bucuriilor simple”, „îngăduite”.

În urma tragerii la sorţi, câștigătorul tombolei Birotex este elevul Frîncu Mihai – Liceul tehnologic „Dr. I. Şenchea”

Biblioteca Municipală Făgăraş oferă un cadou de fidelitate elevei Cornilă Andreea, Colegiul Naţional „Doamna Stanca”, clasa a XI-a C.

Birotex

Reclame

1 comentariu »

  1. mitric anca said

    Felicitari castigatorilor!!!!!!!!!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s