Comunicat de presă. Campania „Hai pe net!” 2012: 1 săptămână – 15.000 de români!


Fundația EOS România și Alianța Digitală pentru România, au derulat în perioada 26 – 30 martie 2012 campania Hai pe Net! o campanie de incluziune digitală care s-a desfășurat în peste 500 de locații de tip telecentru (Puncte Acces Public la Informație – PAPI, organizații nonguvernamentale, biblioteci, școli și centre educaționale). La campanie au participat 15.760 de persoane, care fie au utilizat pentru prima dată internetul, fie și-au îmbunătățit competențele digitale și au învățat să acceseze servicii de eguvernare, esănătate sau alte eservicii noi. Gradul de participare la campania Hai pe net! 2012 a asigurat României un onorabil loc 2 în Europa.

În Europa, campania denumită generic Get Online Week 2012, susținută de Comisia Europeană, a mobilizat peste 5000 de telecentre din 47 de țări din Europa, Asia, Africa și a facilitat accesul online pentru aproximativ 150.000 de persoane. Pentru al doilea an consecutiv campania s-a desfășurat sub patronajul Comisarului European Neelie Kroes, Vice Preşedintele Comisiei Europene şi responsabil pentru Agenda Digitală, care a dat clicul simbolic de start al campaniei în data de 8 martie 2012 la un telecentru din Bruxelles.

În acest an, datorită problemelor de șomaj din rândul tinerilor, rețelele de telecentre implicate în campanie au folosit instrumente noi de învățare, cum ar fi www.skillage.eu – o aplicație online dedicată tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani și care îi ghidează în evaluarea propriilor competențele digitale în funcție de cerințele angajatorilor.

 De asemenea, în timpul campaniei Hai pe net! 2012 au fost derulate o serie de programe dedicate altor grupuri țintă (persoane în căutarea unui loc de muncă, femei aflate în momentul re inserției pe piața muncii, seniori, anagjați, manageri IMM, etc) și au presupus atât activități simple cum ar fi completarea unui CV Europass, teste de orientare în carieră sau avantajele plăților online la activități mai complexe – ca de exemplu procesul de obținere a semnăturii digitale sau comerțul electronic online.  O altă activitate importantă derulată de această dată cu precădere în școlile înscrise în campanie a fost aceea legată de siguranța copiilor pe internet, ocazie cu care părinții aflați în telecentre sau școli au fost informați cu privire la importanța protejării datelor cu caracter personal atunci când copiii se află online și nu în ultimul rând, cum să facă navigarea pe internet un loc mai sigur pentru aceștia.

Gabriela Barna, director al Fundaţiei EOS România afirmă că „cei care au fost atrași în centre pe parcursul derulării campaniei Hai pe Net! și care au fost îndrumați de către personalul specializat al telecentrelor, vor fi susținuți de către Fundația EOS și partenerii noștri pe termen lung. Realizăm campania Hai pe Net! pentru a atrage atenția comunității mai largi că România se află pe unul din ultimele locuri în ceea ce privește incluziunea digitală. Împreună cu Alianța Digitală pentru România ne-am propus să schimbăm acest lucru, pentru că înțelegem că prospectul unui viitor mai bun este dependent de gradul de educație și alfabetizare digitală a populației. Campania Hai pe Net! reprezintă doar prima acțiune dintr-un program dedicat alfabetizării digitale la nivel național.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Sintagma „incluziune digitală” sau „e-incluziune” este un termen utilizat pentru a cuprinde totalitatea activităţilor desfăşurate pentru realizarea unei societăţi informaţionale inclusive, un alt concept ce promovează ideea că societatea informaţională aduce beneficii întregii societăţi, inclusiv persoanelor dezavantajate, a celor cu dizabilităţi sau a celor în vârstă.

 

Pentru mai multe detalii despre campania care se desfăşoară la nivel european sub coordonarea reţelei Telecentre-Europe vă invităm să vizitaţi: http://www.telecentre-europe.org/ şi www.getonlineweek.eu

 

Telecentrele (care pot fi ecentre, Puncte de Acces Public la Informație, biblioteci publice, școli sau ONG-uri) sunt definite ca spații publice care ajută oamenii cu tehnologia.

Despre Fundaţia EOS România

Fundaţia EOS România a fost înfiinţată în 1997, având acum 15 ani de experienţă în introducerea şi dezvoltarea utilizării noilor tehnologii atât în sistemul de educaţie formală cât şi la nivelul comunităţilor mai largi. Misiunea EOS se focalizează pe incluziunea digitală a românilor și avansarea României în societatea bazată pe cunoaștere. Pentru mai multe informaţii vizitaţi www.eos.ro.

Pentru mai multe informaţii:

Fundația EOS – Educating for an Open Society

Alina Zamfir – Alina.Zamfir@eos.ro

Cornelia Popescu – Cornelia.Popescu@eos.ro

0256/498 172, 0751/223 689,  0741/924 701

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s