BZF & TVF-CAMPANIA „OAMENII DE CULTURĂ CU CARE NE MÂNDRIM”-prof. VIORICA BICA, bibliotecar


 

Explorăm spaţiile spirituale, culturale pentru a pătrunde „semnele aceluiaşi Universului viu”: litera cărţii.

Acesta a fost argumentul care m-a determinat să urmez Facultatea de Litere din Cluj-Napoca şi cursurile postuniversitare de biblioteconomie.

Articolele pe care le-am publicat în revista Bilbioteca, revistă de bibliologie şi ştiinţa informării, prezentările de carte, premiul decernat la Paris de Asociaţia culturală „La Renaissance Francaise” pentru eseul „Aporturile ţărilor francofone la cultura franceză”, studiul în lb. franceză „Carte veche românească în biblioteca George Bariţiu” Braşov, publicat în Studia Universitatis Petru Maior, Tg-Mureş, traducerile în lb. franceză, recenziile pe care le public săptămânal în ziarul Bună ziua Făgăraş, conturează activitatea publicistică.
În „Cărţile şi noaptea”, Borges definea biblioteca, un „paradis”- cel al lecturii, al memoriei.
Instituţia făgărăşeană oferă tuturor celor care îi trec pragul un cadru atrăgător şi stimulativ pentru lectură, studiu, meditaţie.
Profesia de bibliotecar presupune o formare academică, o asiduă formare permanentă, atât formală, prin cursuri organizate de asociaţiile profesionale, cât şi informală.
Tradiţional, formarea bibliotecarului este centrată pe document, pe gestionarea fondului prin selecţie, catalogare, investigare, comunicare şi conservare. Astăzi, discutăm despre bibliotecarul de resurse online, bibliotecarul de referinţe virtuale, bibliotecarul, arhitect al informaţiei. Semnalăm o schimbare majoră de paradigmă. Relaţia „cititor – lectură” a fost înlocuită cu relaţia „ informaţie – utilizator.
Aşadar conceptul de bibliotecă publică modernă comportă următoarele elemente: spaţiu de informare, formare, comunicare, recreere, socializare, elemente ce exprimă însăşi raţiunea utilizatorului de a-i trece pragul.
Transformările vizibile la nivelul societăţii actuale aduc bibliotecile în faţa unor provocări:- asimilarea informaticii în activitatea bibliotecară; modelarea funcţiei de informare şi documentare în acord cu cerinţele societăţii.
Tocmai acesta este şi rolul programului Biblionet – dezvoltarea de programe şi a serviciilor moderne de bibliotecă prin cursurile de formare şi tehnologie furnizată.

Colectivul instituţiei a urmat cursuri de formare la Biblioteca Judeţeană Braşov: tehnologia informaţiei şi Bazele noilor servicii de bibliotecă au deschis noi perspective instituţiei în derularea activităţilor şi a proiectelor.

Acestora se adaugă şi Atelierul Comunicare, Coalizare şi Advocacy, la care am participat în 2011. Cursul a fost centrat pe modulele: comunicare, mobilizare comunitară, coalizare, advocacy.

Prin compartimentele: Relaţii cu publicul, Achiziţii, evidenţa, prelucrarea şi catalogarea publicaţiilor, biblioteca asigură accesul la informaţie şi la diseminarea ei.
Lucrez la compartimentul achiziţii, evidenţă, prelucrare şi catalogare colecţii. Imi revin atribuţiile: completarea colecţiilor prin achiziţii, donaţii, sponsorizări;organizarea şi dezvoltarea catalogului alfabetic, sistematic şi a catalogului personalităţilor făgărăşene; informarea bibliografică prin prezentări de cărţi, recenzii.
O notă distinctă a fondului de carte este dată de fişierul tematic al personalităţilor făgărăşene. Instituţia se îmbogăţeşte an de an cu editări ale poeţilor, scriitorilor, lingviştilor făgărăşeni, pe care le aduc în atenţia comunităţii, prin activităţi culturale menite a le integra în fluxul memoriei
Aportul cultural al instituţiei în viaţa comunităţii este concretizat prin: expoziţii de carte, vitrine tematice, prezentări de carte, dezbateri pe teme culturale, parteneriate cu instituţii de învăţământ şi de cultură.
Mass-media are de asemenea, un rol precumpănitor.
Instituţia a încheiat un parteneriat de colaborare cu săptămânalul Bună ziua Făgăraş şi Televiziune Făgăraş
Blogul Bibliotecii Municipale Făgăraş oferă utilizatorilor informaţii despre activităţile bibliotecii.

Rubrica „Să mai şi citim” este consacrată recenziilor de carte pe care le redactez săptămânal. Criteriul de selecţie pentru care am optat este conştiinţa revenirii la marile cărţi ale umanităţii. Recenziile vizează domeniile: literatură, istorie, filozofie,psihologie, religie, artă.
In cadrul parteneriatelor cu şcolile şi colegiile făgărăşene au fost vizate următoarele obiective: organizarea de activităţi care să dezvolte interesul pentru lectură, învăţare şi informare prin prezentarea expoziţiilor tematice, prin concursuri de creaţie, activităţi de informare şi documentare, dobândirea de noi cunoştinţe.
Programul Biblionet facilitează accesarea programului educaţional Intuitext.
Programul Biblionet a deschis o paletă larga de activităţi şi proiecte.
Programul de vacanţă Toate pânzele sus! Axat pe cunoaşterea fondului de carte al bibliotecii, menirea cărţii în formarea educativă ca sursă inepuizabilă de întregire a orizontului lor.
Instituţia noastră se va asocia şi în acest an evenimentului naţional „Noaptea bibliotecilor”.
Campania „Hai pe net!” care se derulează în luna martie a fiecărui an, facilitează dobândirea abilităţilor de tehnologie a informaţiei pentru comunitatea făgărăşeană. Anul 2012 este anul îmbătrânirii active. Biblioteca Municipală organizează cursuri IT pentru pensionari.
Proiectul „Orăşelul copiilor” iniţiat de Asociaţia „Exploratori pentru viitor”, filiala Transilvania de Sud, se va concretiza la Făgăraş prin activităţi ample.
Proiectul „Te iubeşte mama facilitează comunicarea audio-vizuală dintre copiii rămaşi acasă şi părinţii acestora plecaţi la muncă în străinătate, prin tehnologia te tip Skype sau Messenger. Fundaţia IREX foloseşte ac. oportunitate şi pt. a creşte vizibilitatea bibliotecii publice în comunitate prin implicarea ei responsabilă în derularea proiectului. Noul serviciu de bibliotecă înfiinţat, Club HANMADE BMF, are ca scop promovarea artiştilor locali şi a creaţiilor lor.

Profesia de bibliotecar implică studiu, exigenţă, dăruire, competenţă, responsabilitate. Onorez instituţia pe care o reprezint prin programele, proiectele şi activităţile derulate.
Viorica Bica

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s