VIORICA BICA ”PROIECTUL TE IUBEŞTE MAMA!” LA TELEVIZIUNEA FĂGĂRAŞ


Motto:
“Dacă vă interesează soarta copiilor rămaşi acasă în urma plecării părinţilor acestora la muncă în străinătate, vă invităm să vă alăturaţi pentru a găsi împreună soluţii viabile de prevenire sau rezolvare a dramelor celor implicaţi.”
Dan Ciocoiu a deschis emisiunea printr-un periplu în perioada postdecembristă şi realitatea românească de azi cu dramele care afectează întreaga comunitate. In acest sens, Televiziunea Făgăraş este şi va fi un portal de comunicare şi dezbatere a situaţiei de facto din oraşul nostru. Unul dintre proiectele care vizează Făgăraşul este „ Te iubeşte mama!”

Proiectul “Te iubeşte mama!” este înainte de toate un apel la solidaritatea umană, generat de filmul documentar “Singur acasă-o tragedie românească”, selecţionat la Festivalul Internaţional de Film documentar Astra Film Festival 2011, Sibiu.
In data de 26 octombrie, Biblioteca Judeţeană Astra Sbiu a găzduit Masa Rotundă pentru promovarea proiectului “Te iubeşte mama!”, menit să faciliteze comunicarea audio-vizuală între copiii rămaşi acasă şi părinţii acestora, plecaţi la muncă în străinătate, prin intermediul mijloacelor tehnologice moderne, de tipul Skype sau Messenger cu care sunt dotate bibliotecile publice în cadrul Programului Naţional Biblionet.
Fundaţia IREX foloseşte această oportunitate şi pentru a creşte vizibilitatea bibliotecii publice în comunitate prin implicarea ei responsabilă în derularea proiectului.
Organizatorii, Daniela Drăghici, specialist advocacy, director de departament în cadrul Programului Biblionet, Fundaţia Irex, Silvia Dumitrache, preşedintă a Asociaţiei Femeilor române din Italia-ADRI Onlus., iniţiator şi coordonator proiect “Te iubeşte mama!” au detaliat argumentele pentru sustenabilitatea proiectului.

Invitaţia de a participa la Masa rotundă a onorat instituţia noastră. Reprezentanţii bibliotecii, Viorica Bica, Bucur Raluca, se vor implica în derularea programului la Făgăraş. De la Serviciul Asistenţa socială, a participat Mihaela Mesaroş, consilier psihologic. Vom derula proiectul în parteneriat cu Asistenţa socială, instituţiile de învăţmânt, mass-media-Bună ziua Făgăraş, Televiziunea Făgăraş.
Proiectul „Te iubeşte mama!”este un parteneriat între Asociaţia Femeilor Române din Italia (Adri Onlus), programul Biblionet şi ANBPR.
Obiectiv major-identificarea modalităţilor de abordare a problemelor şi de finanţare într-o echipă multidisciplinară pentru aplicarea şi extinderea proiectului, în vederea stopării tentativelor de suicid, a suicidului, a violenţei si chiar a crimei.
Evenimentul a fost precedat de proiecţia documentarului “Singur acasa-o tragedie românească”, care a generat proiectul şi a fost selecţionat la Astra Film Festival.
Regizorul filmului Ionuţ Cărpătorea şi producătorul Sorin Manu, evocă drama cutremurătoare a 3 copii din Moldova- Claudiu, Răzvan, Nicolae-care şi-au curmat viaţa . Protagoniştii interviurilor sunt părinţii celor 3 copii. Consternaţi de tragedia care s-a abătut asupra lor, se confesează în faţa camerei şi încearcă să desluşească cauzele care au dus la suicid. Filmul ne îndeamnă la o matură reflecţie asupra acestui fenomen care se vădeşte a fi tot mai îngrijorător.
După vizionarea filmului, dezbaterea s-a axat pe date statistice, investigaţii, identificarea de soluţii programatice şi de finanţare pentru stoparea fenomenului în creştere a suicidului, abandonului şi chiar a crimelor în cazul acestor copii.
Participanţi la dezbateri : Silvia Dumitrache- preşedinta Asociaţiei femeilor din Italia, iniţator şi coordinator proiect “Te iubeşte mama!”
Daniela Drăghici, specialist advocacy, director de department în cadrul programului Biblionet
Sorin Manu-producător film “Singur acasa, o tragedie românească”
Ioana Crihana- director executiv ANBPR
Coordonator regional Zona Centru-IREX-Szoks J.
Alina Stoian-specialist comunicare
Florina Lungu Vasilescu- coordinator Biblionet Sibiu
Oana Vlasiu- psiholog, Sibiu
Părintele Rusu-reprezentant Patriarhia Română
Bica Viorica, Raluca Bucur- Biblioteca Municipală Făgăraş
Asistenţa socială Făgăraş-Mihaela Mesaroş
Mass-media

Despre Proiectul “Te iubeste mama!”- Sivia Dumitrache ne face dezvăluiri emoţionante.
Stabilită în Italia cu fiul ei, trecuse prin „spaimele şi angoasele emigrantului”. După vizionarea documentarului „Singur acasă, o tragedie românească”, difuzat la postul de televiziune RAI 3, a înfiinţat „Asociaţia femeilor Române din Italia”-„asociaţie socio-culturală care să susţină integrarea româncelor dar şi a comunităţii româneşti în realitatea italiană, cu dorinţa expresă de a păstra şi menţine legăturile cu ţara de origine”. Atunci a fost ocazia prielnică de a iniţia proiectul „Te iubeşte mama!” cu scopul de a facilita şi susţine comunicarea audio-vizuală a părinţilor plecaţi la muncă în Italia cu copiii rămaşi în România.
Proiectul a demarat pe reţeaua de socializare Facebook, după care a fost lansat la Biblioteca Metropolitană Bucureşti şi a continuat la Biblioteca Judeţeană Bacău.
Evenimentul a fost o ocazie unică de a sensibiliza şi a convinge factorii de decizie şi publicul larg asupra conştientizării problemelor majore cu care se confruntă copiii care rămân în ţară.
Datele statistice sunt îngrijorătoare: numărul copiilor rămaşi singuri acasă în urma plecării părinţilor la muncă în străinătate este estimat de UNICEF, la 350000. Eurochild a confirmat că 350000 dintre cei aproximativ 700000 „ orfani ai migraţiei” din Europa, provin din România, iar 326000 dintre aceştia au ambii părinţi, plecaţi la muncă în străinătate. In proiect s-au implicat şi Organizaţia „Salvaţi copiii!”România, Fundaţia „Episcop Melchisedec”, filiala Bacău, Corpul păcii- România, Asociaţia „Telefonul copilului”(116111). Suporteri pentru sustenabilitatea proiectului sunt:  Sorin Manu, Elena Mitrea-Parlamentul României, Alina Stoian, specialist în comunicare, mass-media din România. Adolescentul băcăuan, ajuns în finala concursului „Românii au talent”, este un „ambasator” al proiectului.

Viorica Bica
Biblioteca Municipală Făgăraş

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s