BIBLIOTECA FĂGĂRAŞ ŞI BUNĂ ZIUA FĂGĂRAŞ VĂ INVITĂ LA LECTURĂ


Mihail Sadoveanu, Nopţile de Sânziene, Editura Herra, 2003

În perspectivă mitică, pădurea reprezintă un „centru de intimitate”, peisajul silvestru „închis”, „constitutiv locului sacru”. În studiul lui G. Durand, „Structurile antropologice ale imaginarului”, întâiul loc sacru este „pădurea sacră”. Autorul „Nopţilor de Sânziene” se integrează în „durata pădurii”, în naşterea şi stingerea ei perpetuă. Pădurea sadoveniană semnifică „fiorul eternităţii”.Arborii devin „rune”. Inscripţiile , ideogramele cu caracter sacru se dezvăluie doar celor iniţiaţi. Pentru C. Hogaş, „pădurile au suflet”. Sadoveanu percepe şi „sufletul păduracilor”. Pe fundalul mişcării eterne, al repetiţiei, al noutăţii, depărtările se apropie într-un prezent continuu, pe care-l proiectează deopotrivă în trecut. La vechii arieni, ritul focului de Sânziene la solstiţiul de vară descinde dintr-o perioadă anterioară „începutului erei noastre”  avea să remarce James Frazer în studiul său, „Creanga de aur”. Pădurea e un tărâm al metamorfozelor lente. Cel care îi tulbură „rânduiala multimilenară”, îi va fi „duşman”.

Polemica se ţese încă din primele pagini. In „melancolia lui obişnuită”, Lupu Mavrocosti visa continuu la aparate de zbor. Corespondenţa cu inginerul francez, Bernard, îl determină să-şi contureze planul. Va avea „pasărea măiastră”, dacă vinde pădurea Borzei. Totodată va scăpa de cheltuieli. Îşi vede deja visul împlinit.”schimbă ca prin farmec un cont debitor în unul creditor”. Cumpărătorul soseşte. Pădurea ameninţată de „dublul act de trădare şi duşmănie”, se arată ochiului „cu desimi înfricoşate, cu râpi ţesute de spinării şi străpunse numai de dihănii prin tuneluri şerpuite; cu meandrele pârâului Borzei, cu tăurile mistreţilor, cu poienile căprioarelor, cu refugiile celor din urmă castori şi a celor din urmă ierunci şi cucoşi sălbatici. Şi alte paseri şi jigănii puţin cunoscute oamenilor hălăduiau în taina acelor adâncuri ca într-un loc sacru, păstrat de Dumnezeu pentru locuitorii pământeni mai vechi decât oamenii”. Duhuri ascunse sălăşluiesc „sub scoarţa copacilor”, „umbra” e un „adăpost de nepătruns”. Codrul veghează „fără un tremur de frunză, în toată măreţia lui sumbră”. Este un timp sacru al sfatului „jigăniilor”: noaptea cea mai lungă a anului. Din „văzduhul miezului nopţii începe să ningă o lumină albă. Atinse de „lumina înţelegerii”, vieţuitoarele cuvântă „întocmai cum grăiesc oamenii”, cu înţelepciune şi har, fiecare cu „viersul său”. Solidare, vor salva pădurea: ”noi musai să ne punem împotrivă cu căngile şi cu clonţul, cu ghearele şi cu colţii. Noi n-avem nevoie de nemţi şi pădurea asta e sălaşul nostru de la Dumnezeu lăsat”. Pentru a ocroti pădurea de Mavrocosti, cel care „a mai ucis păduri şi jigănii”, lui Peceneaga i se dă un „semn” despre comorile îngropate la Borza, unde „stăpânesc încă demonii”. Întruchipând înţelepciunea pământului, şarpele „cel vechi” este convins că Borza, „singură ştie să se apere”. Din stele „sclipeşte semnul balaurului”. Pământul şi cerul se integrează mitului, acţionează concentric.

Mavrocosti încearcă sa-şi să retracteze proiectul himeric. Pădurea Borzei rămâne ceea ce a fost: o pădure supusă stihiilor cosmice. Ea nu se revoltă, se apără. „Nopţile de sânziene” este, de fapt, „o analiză a unei stări psihice, de conştiinţă, pe un fundal fantastic de înrâurire magică”(Pavel Dan, „Proza fantastică românească”). În pădure omul se integrează circuitului cosmic al naturii. Tocmai de aceea tentativa inginerului Bernard eşuează. El are orgoliul să sfideze legile naturii şi va cădea îl „răpun”. Pădurea are o viaţă a ei, în sine, pe care omul nu i-o poate tulbura.

 

Viorica Bica

Biblioteca Municipală Făgăraş   

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s