BIBLIOTECA FĂGĂRAŞ ŞI BUNĂ ZIUA FĂGĂRAŞ VĂ INVITĂ LA LECTURĂ


Alexandru Paleologu, Treptele lumii sau calea către sine a lui Mihail Sadoveanu, Editura Cartea Românească, 1978

Scrierile lui Mihail Sadoveanu “uluiesc prin uriaşa lor cuprindere, în care toate stările şi devenirile, miriadele de drame şi exultaţii ale vieţii şi morţii, au loc pe toate treptele lumii şi ale fiinţei”(A. Paleologu). Paginile de lectură se reunesc într-o “cosmogonie polifonică”. O “teorie” a universului va plana asupra creaţiei. In greacă, “teorie” înseamnă: “viziune desfăşurată, contemplaţie” dar şi “procesiune”; verbul “theoreo” înseamnă “a privi, a examina, a medita” dar şi “a face parte dintr-o procesiune, dintr-o teorie”. Ca atare, opera sadoveaniană, îndeosebi cea de maturitate, are un caracter “teoretic” şi “procesional”. Un fir iniţiatic, semnalat prin “aluzii transparente” parcurge un univers al căii către sine. Natura este „epifanie” a misterului cosmic. Voinţa de a păstra esenţa unui civilaţii arhaice, este precumpănitoare. “Nostalgia arhetipurilor este în fond o anamnesis platoniciană şi presupune mitul eternei reîntoarceri. Sadoveanu nu poate fi înţeles fără mitul eternei reîntoarceri”( A. Paleologu). „Creanga de aur” este cheia de boltă a operei, emblemă a spiritului, cu ecouri din Vergiliu, căreia Frazer îi dedică studiul „Creanga de aur”. Este apropierea de arhetipurile naturii, de arhetipia interioară, spirituală. Creanga de aur-vâscul, întruchipează înţelepciunea şi cunoaşterea .

In viziunea lui Sadoveanu, practici simbolice complexe, precum vânătoarea, pescuitul sau călătoria, permit omului să interpreteze lumea, interpretându-se în acelaşi timp pe sine în consonanţă cu universul, cu cosmosul primordial. Hermeneutica deschide calea de acces spre esenţe: „Trebuie să vă spun că străbunii mei de la Burebista şi mai demult, stăteau c-o inimă nouă în faţa minunilor. De aceea înţelepţii de-atunci au comunicat cu divinitatea, altfel decât în civilizaţia dumneavoastră. Acolo unde dumneavoastră raţionaţi şi încercaţi a trece spre adevăr prin silogisme şi ipoteze, înţeleptul de demult avea o cale deschisă, o împărtăşire directă, o însuşire de a pătrunde nesilit în adevărul lucrurilor. Aspectele lumii şi fenomenele naturii, magul le prezenta în embleme: le punea, deci o cheie veşnică. După această metodă, sub simbol, adevărul cel mai abstract putea deveni sensibil; o propoziţie uscată se mişca în imagini: astfel, necunoscutele se îmblânzeau, zidurile şi entităţile morale se poetizau ; metafizica se înfăţişa într-o horă de zeiţe. Să ştiţi că de la acel mag de demult, care a sălăşluit în aceste locuri, au rămas mamelor noastre poveştile cu care ne-au încântat în seri de iarnă. În ele se cuprind adevăruri permanente. Nici noi, nici ele nu ştiam: eram împreună copii şi ne amuzam cu sclipirile lor de giuvaere. Acest mag, în epoca regilor daci, practica, după rânduiala antică de la Memfis, grafia sacră a cunoaşterilor spirituale. Hieroglifele, cum ştiţi, cuprindeau un principiu de înţelegere universală a noţiunilor, înfrăţind pe iniţiaţi într-o limbă mută”(„Creanga de aur”). Retorica şi hermeneutica, arte ale cuvântului, fundamentează umanismul sadovenian, „expresie a echilibrului şi fuziunii a lui „a şti” cu „a fi”, a echilibrului dintre viaţă şi cunoaştere, dintre Apollon şi Dyonisos”(M. Spiridon, „Sadoveanu. Divanul înţeleptului cu lumea”).

Magul sadovenian din „Creanga de aur” se adânceşte în sporul de cunoaştere şi înţelepciune: „poate ochii oamenilor de rând au nevoie de altceva şi sufletul lui doreşte alt joc de culori, dar cel ales trebuie să rămâie într-un loc al său, îndreptat cu toată puterea spiritului spre înţelepciunea cea mai presus de toate”.

Concepţia pitagoreică despre lume se desprinde din paginile sadoveniene. Convingător, A. Paleologu va conchide: „o adevărată concepţie filosofică are totdeauna consecinţe practice, iar înţelepciunea este această praxis pe care teoria o are ca finalitate. Sadoveanu era un înţelept din categoria aceasta” .

Viorica Bica

Biblioteca Municipală Făgăraş

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s