”Te iubește mama!” : vizionare film documentar & masă rotundă


26 octombrie · 12:30 – 16:00, Casa de Cultura a Sindicatelor Sibiu & Biblioteca ASTRA Sibiu

Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu găzduieşte Masa Rotundă pentru promovarea Proiectului „Te iubeşte mama!”, menit să faciliteze comunicarea audio-vizuală între copiii rămaşi acasă în urma plecării părinţilor acestora la muncă în străinătate. Proiectul este un parteneriat între Asociaţia Femeilor Române din Italia (A.D.R.I. Onlus), Programul Naţional Biblionet şi Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR).

Programat pentru 26 octombrie 2011 la Sala de Consiliu în intervalul orar 14:00 – 16:00, evenimentul reuneşte reprezentanţi ai organizaţiilor guvernamentale şi neguvernamentale implicate în teme privind copiii şi adolescenţii, precum şi bibliotecari şi persoane de marcă, implicați trup şi suflet în cauze sociale. Ne vor onora cu prezența autorii documentarului “Singur acasă – o tragedie românească”, care a generat cauza „Te iubeşte mama!” şi a fost selecţionat la Festivalul Internaţional de Film Documentar Astra Film Festival 2011. Masa rotundă va urma proiecției filmului în cadrul festivalului, programată pentru 26 octombrie 2011, orele 12:30 – 13:30 la Sala John Marshall, Casa de Cultură a Sindicatelor Sibiu, Str. Emil Cioran, nr. 1A.

Evenimentul va consta în prezentarea proiectului şi a unor materiale tematice video, dezbateri, legături prin Skype cu o serie de alţi actori esenţiali în ameliorarea situaţiei copiilor lipsiţi de sprijin familial şi psihologic. Acest demers este crucial pentru a stopa fenomenul sinuciderilor şi chiar uciderilor în rândul acestor copii. Discuțiile vor viza necesitatea dovedită a proiectului, statistică și cazuistică, precum și modalitați de lucru într-o echipă multidisciplinară, în scopul găsirii de soluții de finanțare pentru diminuarea numărului de sinucideri, abandonuri și cazuri sociale în rândul copiilor rămași în România.

Câteva date:
• Numărul copiilor rămaşi singuri acasă în urma plecării părinţilor la muncă în străinătate este estimat de UNICEF la circa 350.000, majoritatea regăsindu-se în partea de est a ţării.
• Eurochild a confirmat că 350.000 dintre cei aproximativ 700.000 de „orfani ai migraţiei” din Europa provin din România, iar 126.000 dintre aceştia au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate.
• Din totalul „orfanilor migranţilor”, 16% nu şi-au văzut părinţii de peste un an, în timp ce 3% nu i-au văzut de mai mult de patru ani.
• In România, 33% dintre copii se află sub limita de sărăcie, în timp ce media europeană este la 20%.

Dacă vă interesează soarta copiilor rămaşi acasă în urma plecării părinţilor acestora la muncă în străinătate vă invităm să vă alăturaţi pentru a găsi împreună soluţii viabile de prevenire sau rezolvare a dramelor celor implicaţi!

Persoane de contact: Daniela Drăghici, Fundația IREX, 0734 220 073, ddraghici@irex.ro
Anca Vasilescu, BJ ASTRA Sibiu, 0769 453 041, fl.a.vasilescu@gmail.com
Silvia Dumitrache, Asociația Femeilor Române din Italia (A.D.R.I. Onlus), +393343540648, teiubestemama@libero.it

Un eveniment realizat de Fundația IREX în colaborare cu Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, Asociația Femeilor Române din Italia (A.D.R.I. Onlus) și ANBPR.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s