BIBLIONET-ATELIER COMUNICARE, COALIZARE ŞI ADVOCACY. Predeal 26-30 septembrie 2011. Selecţie Viorica Bica Biblioteca Municipală Făgăraş


Ateliere de Advocacy: Atelierul de Comunicare, Coalizare si Advocacy.

 Al cincilea atelier de Advocacy s-a incheiat cu succes

Cel de-al cincilea Atelier de lucru pe teme de Comunicare, Coalizare si Advocacy, desfasurat in perioada 26-30 septembrie, s-a finalizat cu succes. Cei 24 de participanti din patru judete, anume Brasov, Cluj, Dambovita si Timis, au reprezentat biblioteca judeteana si locala, administratia publica locala, mass media, societatea civila si chiar sectorul privat. In plus, trei colegi de la IREX au contribuit la atelier cu prezentari pe teme legate de stadiile dezvoltarii echipei, colectarea datelor si aplicatia pentru grant-urile de advocacy. Implicarea colegilor, inclusiv cea a unui coordonator regional, este importanta pentru monitorizarea planurilor de advocacy schitate la finalul atelierului.

Participantii au remarcat pe parcursul atelierului ca biblioteca este un spatiu plin de viata si de multiple posibilitati, cu oameni pasionati de munca lor. Au invatat cat de importante sunt activitatile legate de mobilizare comunitara, analiza nevoilor si valorilor comunitatii si si-au exprimat convingerea ca asemenea ateliere sunt necesare pentru cat mai multe biblioteci. Reprezentantii sectoarelor public, mass media si ONG au inteles lumea bibliotecilor si bibliotecarilor mult mai bine.

Toti participantii au apreciat formatul extrem de interactiv al atelierului, cu exercitii bine alese, creative, amuzante si ilustrative. Si-au dat seama de propriul lor potential si propriile talente de comunicare, constientizare si advocacy pentru influentarea comunitatilor sa fructifice si cele mai improbabile oportunitati. Participantilor le-a placut abordarea “iesita-din-tipar” a atelierului si intentioneaza sa-si finalizeze “proiectelele” nascute in timpul atelierului, caracterizat de finalitate practica. Au mai invatat ca se poate face mult cu putine resurse, cu conditia ca persoanele implicate sa-si dezvolte retele si sa lucreze in parteneriat. Participantilor le va trebui timp pentru a procesa toate informatiile noi cu care au fost bombardati, pentru a dezvolta un plan de advocacy concret, bazat pe noua lor viziune asupra noului rol al bibliotecii.

Context: atelierul este conceput conform metodologiei “tot-sistemul-la-un-loc”, prin care actorii principali din biblioteca si comunitatea pe care o deservesc au oportunitatea de a forma o echipa multidisciplinara. Echipa are sansa de a-si imbunatati cunostintele si practicile de comunicare, mobilizare comunitara, lucru in echipa si advocacy, de asemenea sa-si identifice problemele critice, pe care le pot rezolva prin interventii de tip advocacy.

Atelierul include sase jucatori cheie la nivelul judetului, anume: manager, coordonator, formator, bibliotecar local, administratie publica locala si reprezentanti ONG/mass media/ sector privat. Aceste persoane ar trebui sa fie cele care au cel mai mult de-a face cu responsabilii politici si cu mass media. Participantii invata despre subiecte precum: bariere de comunicare, mobilizare comunitara, transmiterea mesajelor, atragerea neutilizatorilor in biblioteca; construirea unei echipe; procesul luarii deciziilor; ajungerea la consens; publicul tinta: identificarea sustinerii si opozitiei; dezvoltarea mesajului; planul de actiune de advocacy.

Scopul suprem este acela de a ajuta participantii sa schiteze planuri de advocacy care sa abordeze chestiuni relevante la nivel de judet, iar planurile ar trebui sa fie implementabile si finantabile via sistemul de granturi mici de advocacy al Fundatiei IREX.

Facilitatoarele departamentului de Advocacy, impreuna cu colegii din departamentul de dezvoltare a programelor si din cel de grant-uri vor urmari planurile de advocacy ale participantilor pentru finalizare. Urmatorul atelier a fost programat in saptamana 21 – 25 noiembrie pentru judetele Sibiu, Gorj, Hunedoara si Mures.

http://www.biblionet.ro/show/index/f/3759/z/y#

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s