Noapte de octombrie – Lucian Brezaiu, clasa a VIII-a A, Şcoala generală nr.2


Noapte de octombrie


Se simte adierea vântului printre haine. Este o noapte răcoroasă de octombrie. Liniştea predomină peste tot locul. Din când în când se mai aude un greieraş rătăcit prin iarba trufaşă.
În văzduhul întunecat, norii împrăştiaţi se plimbă alene dintr-o parte în alta. Printre scamele cerului, se iveşte mândra lună. Plină de luminozitate, ea este stăpâna întunericului.
În pădure, brazii se înalţă spre bolta cerească cu îngânfare. Acolo, cineva pare că i-a pictatat cu pensula. Între foile copacilor, se văd doi ochi galbeni, mari. Este o bufniță care, cu glasul ei, tulbură toată tihna şi armonia codrului. Frunzele sunt răvăşite de degetele lungi şi  nemiloase ale vântului care  le presare peste tot.
Pe ţărmul mării, lumina reflectată de lună este ca o linie argintie, şerpuită care se întinde de la picioarele cufundate în nisip până la orizont. Noaptea se vestşte grăbită din adâncuri şi astrul întunericului nu poate păşi dincolo de hotarele răsăritului său.
În oraşe, drumurile sunt împestriţate de mii şi mii de pete aurii şi foşnitoare. În blocuri şi turnuri se mai vede câte o fereastră deschisă sau o lampă aprinsă, prin parcuri … zburând câte o frunză rătăcită în conul galben-stins.
De pe munte,  toate aşezările, mari, mici se zăresc împrăştiate ca nişte petece de lumină, iar felinarele străzilor sunt curbe unduioase. Pe cer, dacă stai cu capul uşor aplecat pe spate,  observi toate constelațiile şi stelele scânteietoare vizibile doar acum, la miez de octombrie.
Câmpiile cenuşii se pierd înghiţite de noapte. Vântul umblă printre recolte şi le răcoreşte înainte ca sătenii să caute a le culege.
Noaptea este o pauză în care toate vietățile stau adăpostite, dormitând …  așteptând răsăritul cel blând.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s