BIBLIOTECA FĂGĂRAŞ ŞI BUNĂ ZIUA FĂGĂRAŞ VĂ INVITĂ LA LECTURĂ


Henri Delacroix, Psihologia artei, Editura Meridiane, 1983

Volumul conturează o sinteză constructivă: geneza psiho-sociologică a artei în istoria omenirii şi pragmatismul creaţiei, al receptării ei. Esteticieni şi filosofi din timpurile vechi au stabilit o ierarhie a artelor. Ontologia ne-a demonstrat că arta supremă „cheamă pe toate celelalte nu într-un concert al tautologiilor estetico – informaţionale, ci într-o solicitare determinată de ritmul interior al indivizilor şi societăţilor, de exigenţele personalităţilor individuale sau colective care pot fi la unison sau nu”(O. Barbossa).

Protagoras spunea „Omul este măsura tuturor lucrurilor”. Putem conchide că menirea artei este aceea de a „orândui lumea pe măsura omului” , de a crea o lume exclusiv umană, de a aureola realitatea cu visul sau de a da visului savoarea realităţii.

Lumea artei desfată spiritul, îi dezvăluie lumea sensibilă. Aparenţa şi realitatea se îmbină armonios. Este o lume a „frumoasei aparenţe şi a frumuseţii realizate, unde valorile omeneşti se manifestă sub formă de figuri sensibile care încântă simţurile şi întreg sufletul: dilatare a întregului suflet sub formă de magnifice acorduri”(Delacroix”). Lumea artei este una exclusiv umană. Ea semnifică armonia omului şi a spiritului, a compatibilităţii lor profunde. In viziunea lui Kant, arta este activitatea armonioasă a funcţiilor mentale, ce se exercită liber în lumea reprezentării: un deplin acord al imaginaţiei cu judecata, al obiectului cu imaginaţia şi cu judecata.

Se accede astfel la definirea artei: „armonia subiectivă a facultăţilor de cunoaştere, care se manifestă în senzaţia însăşi”. Conştiinţa acestei armonii este judecata estetică. In studiile sale, Kant remarcă reconcilierea naturii cu libertatea, a sensibilităţii cu inteligenţa doar pentru cei care o contemplă. Expresie a valorilor umane, arta este şi simbolică, întrucât este, în parte, guvernată de idei. In Egipt, planul templului îşi are sursa în dogmă. Sub dinastia a V-a, templul solar certifică trăsăturile unui cult.

După revoluţia democratică, Osiris este un zeu-om. Templul devine o locuinţă terestră. Casă a demiurgului, el simbolizează universul. Podeaua este pământul Egiptului şi plafonul, cerul. Sculptorii au dăltuit scenele istorice, riturile cultului. Templul „se desfăşoară şi se citeşte asemenea unei cărţi liturgice, împodobite cu miniaturi”(Moret, „Nilul”). Evoluţia socială a unei naţiuni determină cursul artei sale. De pildă, evoluţia istorică a Egiptului a influenţat sculptura şi desenul: realismul epocii tenite, arta aristocratică a vechiului imperiu memfit, realismul reformei lui Amenofis alV-lea. In Olanda secolului al XVII-lea, protestantismul interzicea decorarea bisericilor. Arta avea să celebreze „gloria şi bogata burghezie, plăcerile vieţii domestice, amuzamentul vieţii populare şi natura în puritatea, în intimitatea ei, fără înveliş literar”(Delacroix).

In Grecia, meditaţia, intensitatea vieţii spirituale, pasiunea vor impregna arta lui Fidias, Praxitele, Scopas, Lisip. Renaşterii italiene i se conferă rafinamentul.

Marile teme ale vieţii şi gândirii sunt reprezentate în artă. O dată cu Hegel, forţele lumii spiritului tind să redevină natură. Armonia estetică îmbină plenitudinea conţinutului cu acuitatea expresiei senzoriale. Astfel „dispare iluzia unei simple dilatări a sufletului, unei exaltări suficiente sieşi, unei simple încântări cu ajutorul formelor multiple, sunetele, culorile, miresmele în mijlocul cărora trăieşte omul; şi întoarcerea la un fel de stare de inocenţă: ca şi, de altminteri, intelectualismul şi existenţialismul, pretenţia adevărului”(Delacroix).

Arta este purificare dar şi descătuşare. Ea accede întotdeauna spre universalitate. Artiştii creează pentru a se completa. „Opera este o iradiere necesară, existând dintotdeauna împreună cu artistul. Artistul este opera însăşi, iar opera este întotdeauna abundenţă, plenitudine, exces şi revărsare”(Delacroix).

Viorica Bica

Biblioteca Municipală Făgăraş

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s