Impresiile unei zile de 3 Iulie…


bibliotecar Raluca-Maria Bucur

Ni se întâmplă nouă, oamenilor mari, chiar dacă copilăria a fugit de pe uliță, să fim marcați de unicitatea unor clipe… Este ca și cum ”copilăria, atât de prietenoasă, se apropie și face o reverență”. Iar tu omul-copil rămîi cu buzele întredeschise, cu cuvintele-foșnet nerostite și cu sufletul palpitînd în pudra aripilor de fluturi.

A sunat telefonul…

-Bună ziua! Sunt Adrian Istrati, reprezentatul zonal al Asociaţie „ Exploratori pentru viitor“  Tg. Mureş și doresc să vă propun un parteneriat prin care biblioteca preț de șase ore devin instituție publică într-un Orășel al copiilor!

-Da, cum să nu! Puteți veni cu mapa programului să ne prezentați concret în ce constă programul-eveniment.

-Copiii au ocazia în primul rând să descopere prin joc importanța fiecărei instituții, iar în al doilea rând să înțeleagă unde își pot împlini mai bine visele lor pentru când vor fi mari.  Ideea acestui proiect s-a născut în anul 2002 și a fost aplicată pentru prima dată în București. Organizatorul principal al proiectului din București a fost Augustin Angheluță din Târgul Jiu, care a dezvoltat și pus la dispoziția tuturor celor interesați logistica proiectului. Au urmat apoi zeci de astfel de proiecte la care au participat mii de copii. În Conferința Moldova a Asociației „Exploratori pentru viitor”, proiectul a fost organizat în orașe cum ar fi: Roman, Pașcani, Iași, Suceava, Vatra Dornei, etc.”

Cuvintele premergătoare, temelia zilei de 3 iulie, au fost ”corăbiile” în care am răsturnat ”mirodeniile, nisipul închipuirii, fildeșul elefanților”. Da, cuvintele au fost ”corăbii pentru pentru coraliile glasului, pentru aurul strâns” în străfundurile sufletului.

Au urmat momentele în care mâinile au ”scormonit pernele visului”, au căutat prin sertarele și cămările minții și au găsit cărțile: ”câte trepte înspre ferăstruica deschisă nevăzutului”. De fapt ”am aruncat năvodul să prindem peștii culorilor” și să scrim o nouă poveste copiilor: cea a bibliotecilor, ”aceste anticamere ale veșniciei, aceste grădini ale extazului”, ”căi ferate ale închipuirii”, ”flori la cheutoare nemărginirii”, ”asemeni ceasornicelor cu nisip pentru măsurarea nesfârșitului”,

Sub pavilionul nostru, ”un muget nescăzut al foamei” de cunoaștere a făcut ca toți copiii să ”întârzie în BIBLIOTECA în așteptarea cântecului care trebuia să vină”. Un cântec nou pentru mulți dintre ei, un cîntec modern, inspirat denumit – Biblionet. Dar și cântece mai vechi, șlagăre, recunoscute în titlurile consacrate: Mary Poppins se întoarce, Aventurile lu Huckleberry Finn, Călătoriile lui Gulliver. Literatură fantasy, literatură de vacanță, literatură școlară, literatură științifică, literatură în limba lui Flaubert, Goethe și Shakespeare, pentru pici și pentru ”+7” ani. ”Puiul de rândunică și-a încercat mlădierea aripei”, iar noi am avut privilegiul să fim martorii incontestabili ai primului zbor, poate.

Vizita la Circ i-a gătit, i-a făcut să imagineze drăgălașe personaje. Dar ce vorbim aici, ei au fost personalitățile Orășelului. Iar bucuria lor a fost simplă, ”ca o perdea potolită” la ferestrele verii, ca un chiot vibrant într-o zi în care ”licorea soarelui a umplut arborii ca eprubete”. Granița dintre noi și ei s-a subțiat, s-a diluat în pasteluri și culori cunoscute doar de cei ce iubesc COPILUL. A fost jocul nostru prin care ”am adunat toate înfățișările lumii, sub cristalul ploapei” și am reimaginat LUMEA așa cum numai la bibliotecă se poate.

Prietenii noștri, biblioneții au stat prin preajmă și ne-au oferit energia lor. Mihai va rămâne pentru noi un copil luminos, dar serios, veșnic dornic să mai facă ceva pentru programul de vacanță. Orășelul a fost pentru el un loc ca ”muntele care răscolește jăratecul stelelor”, un loc ca mareea care aruncă ”spuma valurilor pe plaja ondulată a cerului”. Îi vedem pe toți Copiii noștri cum cresc sub ochi vigilent: într-o zi, cât alții într-un an.

Bibliotecarul va fi mereu omul care va ”desface un curcubeu din agrafele” cărților. El va da îndemnul copiilor: ”cu-o ancoră de sunet să-ntârzii în minune!”. El va face din bibliotecă o a treia casă. El va transforma cărțile în dormitoare, pentru ”bijuteriile visului”. El va pune ”în jurul frunții sideful unor zboruri”.  – Citate din mult admiratul Ilarie Voronca. – bibliotecar Raluca Bucur

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s