ORĂŞELUL COPIILOR „EXPLORATORI PENTRU VIITOR” 3 IULIE 2011


Proiectul care s-a demarat, în municipiul nostru de către Asociaţia Transilvania de Sud, a fost de bun augur pentru „exploratorii viitorului”. Biblioteca le-a propus itinerare din universul cunoaşterii. Sintagma lui Steinhardt este relevantă în acest sens: ”Prin alţii către sine”. În cunoaştere accedem doar prin cărţi. Consecinţa firească este aceea a “devenirii întru fiinţă”.
Orice activitate umană este tributară cărţii, întrucât întregul univers cu trecutul şi cu prezentul lui poate fi citit şi studiat. Rolul ei esenţial este de a comunica, incita şi conserva gândirea sub formă de texte şi imagini. Acesta este şi scopul nostru: de a dialoga cu micuţii cititori. Împreună cu ei păşim în acest« spaţiu »de informare, formare, comunicare, recreere, socializare-Bibliotecă. Biblioteca este un organism viu, este un sistem. Fluxul informaţiilor, decantarea lor se datorează, bibliotecarului, analist şi consilier în problemele care privesc informarea , educator social activ.
O dată cu ei accedem la lectură, educaţie, învăţare, socializare, jocuri online, proiecţii filme, softuri educaţionale, navigare Internet, programe de vacanţă.

„Nu e mai frumoasă zăbavă decât cetitul cărţilor” ne spune cronicarul. „Cititorul ideal”, aşa cum aveea să-l numească Mihai Gafiţa pe Steinhardt, va opta pentru puterea de transifurare a lecturii particulare, cuprinsă în sintagma „între”, aşezată la mijlocul vieţii şi al cărţilor. Lectura devine un act complex, o comuniune între cititor şi scriitor. E de la sine înţeles ca trebuie să conştientizăm lectura. Lectura e „semnul distinctiv al omului de calitate, al celui nerobit cu totul vremelniciei”(Steinhardt).

Din fondul de carte am selectat volume reprezentative, care vizează: literatura de vacanţă, literatura fantastică, domenii ale ştiinţei, aria curiculară pentru examenul de capacitate, Enciciclopedia ilustrată a familiei, dicţionare Larousse, ediţii bilingve-română-engleză, română-franceză, română-germană.

Există incontestabil o literatură, care are răsunet în inimile celor mici. Reacţia copiilor la poveşti este întotdeauna una entuziastă, exemplară.
Volumele selectate-un material literar complex- contribuie la lărgirea orizontului cultural al copiilor, la realizarea educaţiei lor estetice. E un frumos etern în care copilul intră vrăjit, iar adultul se întoarce pentru a nu-l pierde pe copilul de odinioară. De aceea retipărirea lor va fi mereu binevenită, niciodată îndeajuns.

Ele au o continuare: cunoaşterea patrimoniului cultural al umanităţii din colecţiile bibliotecii, a menirii ei în formarea lor educativă ca sursă inepuizabilă de întregire a orizontului lor.

Copiii vor şti că societatea informaţională este o societate a cunoaşterii, o societate în care învăţăm continuu, ne perfecţionăm pentru întreaga viaţă. Instituţia noastră elaborează programe cu scopul vădit de a instrui micuţii cititori în procesul de căutare, regăsire, evaluare şi valorificare a informaţiei.
Prin Biblionet, am iniţiat pe durata 15 iunie-15 septembrie, Programul de vacanţă « Toate pânzele sus ! » cu motto-ul sugestiv şi ziditor, totodată : „ Copilăria lui creştea spre viaţă ca zborul unei ciocârlii spre soare „(I. Teodoreanu), cu scopul de a insufla lectura de vacanţă şi de a dobândi abilităţi de tehnologia informaţiei. Rezultatele sunt surprinzătoare. Elevii accesează Internetul, cartea citită este prezentată în Microsoft office Word, Power Point, Publisher sub îndrumarea atentă a noastră, a bibliotecarelor. Lucrările sunt postate pe blogul bibliotecii: www.bibliotecafăgăraş.wordpress.com

Viorica Bica

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s