ANBPR: Cafenea și povești care construiesc lumea & un simbol al înțelepciunii, bufnița. Partea I


”Bibliotecarii din Zona de Centru s-au reunit, pentru o zi, la Târgu-Mureș. Ei au experimentat “Cafeneaua” profesională – ca mijloc de consultare a membrilor. Peste 50 de bibliotecari din 6 județe au “pus la cale” , ardelenește, cum pot interacționa mai bine cu colegii lor bibliotecari…

În plus, fiecare dintre participanți a avut ocazia să socializeze, să lege prietenii și să  “culeagă” din cultura Asociației modelele de acțiune și ideile cele mai potrivite pentru filialele ANBPR pe care le reprezintă.

Ideile exprimate aici au fost discutate și reținute, în așa fel încât acțiunile viitoare ale Asociației să reflecte cât mai bine interesele și așteptările membrilor. Cum era și firesc, deși fiecare regiune de dezvoltare are specificul său, așteptările și temerile membrilor în relația cu ANBPR sunt foarte asemănătoare și dau la iveală o comunitate a bibliotecarilor eterogenă, dar solidară. – Ioana Crihana, Director Executiv al ANBPR  ?p=619

Membrii  conducerii Filialelor ANBPR din zona de dezvoltare Centru au participat, pentru două zile, la un training de Management al Filialelor. Gazda evenimentului profesional a fost Biblioteca Județeană Mureș. Printre “cursanți” s-au regăsit colegii bibliotecari din Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş și Sibiu.

Sesiunea de instruire de la Târgu-Mureș a oferit cadrul unor consultări profesionale foarte constructive. Au fost aduse în discuție atât teme de cultură organizațională, cât, mai ales, modele de management, procedurile și fluxurile de lucru la nivel de Filială, precum și documentele curente din practica organizației.” – Ioana Crihana,  Director Executiv al ANBPR ? p=631

ANBPR. O lume. O lume a bibliotecarilor. Nu doar o asociație. Este firesc să existe temeri, firesc să  existe așteptări. Și mai trebuie să spun că lumea noastră este foarte estetică, funcțională și exemplară. De ce spun astfel? Are oameni frumoși, spiritual și moral vorbind, funcționează bine fiindcă suntem Atlas care duce planeta ”Bibliotecă” pe umeri și oferă un bun exemplu de cum poți sta de vorbă pentru a găsi ingineria benefică, care ”unge„ mecanismul perpetuu de lucru.

Cafeneaua ANBPR este cadrul în care participanții au ocazia să discute probleme profesionale, să își exprime opiniile și așteptările în relația cu Asociația, sau să facă propuneri de activități și modele de lucru. În plus, într-un mediu destins, ca acela al Cafenelei, membrii noștri pot avea o percepție nemediată asupra modului în care interacționează cu structurile Asociației și cu colegii bibliotecari, în sens larg”, a declarat Ioana Crihană, Director Executiv al ANBPR.

index.php?option=com_content&view=article&id=359:cafeneaua-anbpr-pentru-zona-de-centru-va-reuni-bibliotecari-din-6-judee-&catid=35:tiri&Itemid=27

Cafeneaua ne-a energizat. Spiritual, profesional. ”Cafeaua” a fost dintr-o esență specială: pasiunea pentru profesie. O dragoste declarată, de multe ori, în tăcere. Cine are ochi să vadă, atunci să nu se sfiască și să se uite spre bibliotecarul lui. Acolo va vedea că dragostea are nenumărate fațete. Iubim părinții, copiii, soțul, soția, florile, copacii, soarele de primăvară, cărțile, dar ne îndrăgim profesia, oamenii pentru care deschidem Casa noastră. Nu se poate să fii bibliotecar, fără să iubești oamenii.

În mitologia greacă, bufnița este simbolul Atenei, zeița înțelepciunii. Iar colegii din Mureș, gazde pricepute și desăvârșite, au pe www.bjmures.ro o frumoasă reprezentare a lumii noastre: cărți vechi, o poartă din fier forjat care te îndrumă spre interiorul misterios şi spre nenumărate descifrări, trandafiri minunaţi în plină grandoare şi…, desigur, o bufniţă, stilizată, mică, din lemn. Un supraveghetor înţelept care priveşte cu ochi mari spre cei care vin în casa ei, BIBLIOTECA.

Clădirea, dragostea colegilor mureşeni pentru meseria de bibliotecar, cărţile prezentate de Director drd. Monica Avram mi-au redeşteptat atmosfera de început a romanului „Umbra vântului”, Carlos Ruiz Zafon.

bibliotecar Raluca Bucur, membru Birou executiv, filiala ANBPR Braşov

Biblioteca Municipală Făgăraş

Reclame

4 comentarii »

 1. Multumim pentru cuvintele frumoase si pentru initiativa de a transmite mai departe toate aceste experiente. Felicitari!

 2. Asteptam cu interes prezentarea!

 3. Ruxandra Nazare said

  Ma bucur ca ti-a placut cafeneaua, este o modalitate excelenta de comunicare si colaborare. La aceste intalniri eu simt mereu ca se afirma solidaritatea de breasla, ceea ce imi da un tonus optimist.

 4. Draga Raluca Bucur,
  Multumim pentru aprecieri. Dupa cat se pare te-ai simtit bine la Targu-Mures si cred „ai tras multe foloase ” de la intalnirea din martie.
  Imi place cum scrii si ma intreb daca nu doresti sa colaborezi, ca scriitor, la realizarea unor articole pentru Agetia de presa ASII ROMANI, al carei redactor sef sunt. Pentru mai multe detalii poti vizita agentia aici
  http://www.asiiromani.eu.

  Cu ganduri bune!
  Liliana Moldovan, sef serviciu, BJ Mures
  Liliana Moldovan

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s