BIBLIOTECA FAGARAS SI BUNA ZIUA FAGARAS VA INVITA LA LECTURA


Constantin Zărnescu, Aforismele şi textele lui Brâncuşi, Editura Scrisul Românesc, 1980

„Marii artişti vin înspre noi de departe, din adâncimi fabuloase. Rodin rămâne o culminaţie fascinantă a individualismului, iar genul său zbuciumat închide o epocă. In vreme ce Constantin Brâncuşi o deschide pe aceea pe care o trăim. Puterea lui tinde spre anonimatul Naturii”(Dan Hăulică).

Din străvechile civilizaţii, Brâncuşi absoarbe în creaţia lui perfecţiunea, echilibrul, miracolul, mirarea şi graţia. In viziunea lui, raţiunea de a fi a artiştilor este aceea „ de a releva frumuseţea lumii”. Eseistul Dan Hăulică remarca „gravitaţia unui ritual” in aforismele sculptorului. Din filonul oriental, Brâncuşi a preluat ideea că viaţa este supusă unor rituri, ceremonii,oficieri sau iniţieri, ce revin periodic. Sunt legile „nescrise” care îi aduc veşnicia statorniciei. Lemnul, piatra, bronzul sau marmura au un rol funcţional şi vital. De la „Rugăciune”, „Cuminţenia pământului” şi „Sărutul”, până la „Miracolul”, „Adam şi Eva”, „Rege regilor”, „Păsările” sau „Coloanele fără sfârşit”, arta poartă pecetea stilizării, a esenţializării, a desăvârşirii.

„Aforismele” cuprind în ele însele un cod etic: proverbe, datini, filosofia naturaleţii „supunere în faţa firescului şi a firii, supunere în faţa firii lucrurilor”.Il percepem pe Constantin Brâncuşi, înţelept, grandios, energic. Parcurgem o dată cu el un itinerar spiritual, pagini de istorie a artei din care ni se relevă zborul, plutirea , detaşarea de efemer, mişcarea, curgerea, energia, captarea esenţelor primordiale, eternizarea acestora, ideea veşnicei reîntoarceri, bucuria spiritului,lumina, frumuseţea, seninătatea.

Brâncuşi a eternizat în piatră şi în bronz esenţa primară a lucrurilor, şi să împărtăşit umanităţii marile Idei: Natura şi Spaţiul, Istoria şi Timpul universal. Inainte de a fi sculptor, a fost un „gânditor” şi un filosof umanist: „Eu nu dau niciodată prima lovitură, până când piatra nu mi-a spus ceea ce trebuie să-i fac. Aştept până când imaginea interioară s-a fixat bine în mintea mea…câteodată durează săptămâni întregi până când piatra-mi vorbeşte. Trebuie să privesc atent înlăuntrul ei. Nu mă uit la vreo aparenţă. Mă îndepărtez cât mai mult posibil de aparenţe .”

Spaţiului-matrice mioritic îi atribuie principiile vieţii: seninătatea, armonia proporţiilor, liniştea în faţa morţii, pacea şi bucuria, geometria organică şi gândirea. Tocmai de aceea, Brâncuşi a optat pentru linia curbă ondulată ca o „reprezentare geometrică subconştientă a spaţiului românesc”.„Coloana recunoştinţei fără de sfârşit” reprezintă „ondularea unui spaţiu şi infinirea”.

„Aforismele şi textele lui Brâncuşi” „sunt cugetări care alcătuiesc o carte; şi altele care zugrăvesc un caracter…”( Nicolae Iorga).

„Omul îşi face o lume a lui pricinuind bucurie celorlalţi, prin Artă, însă numai când ajunge la adevărata lumină”;”Săpând necontenit fântâni interioare eu am dat de izvorul vieţii fără de bătrâneţe. Aşa este arta: tinereţe fără de bătrâneţe şi viaţă fără de moarte”; ”Naturalitatea în sculptură constă în gândirea alegorică, simbol şi sacralitate sau în căutarea esenţelor ascunse în material, iar nu în reproducerea fotografică a aparenţelor exterioare. Sculptorul este un gânditor, iar nu un fotograf al unor aparenţe derizorii, multiforme şi contradictorii”; „Păsările măiestre”m-au fascinat şi nu m-au eliberat din mreaja lor niciodată”; „Pasărea măiastră este un simbol al zborului ce îl eliberează pe om din limitele materiei inerte””; „Acum la bătrâneţe, văd că, în fond, „Masa tăcerii” este o altă, o nouă „Cina cea de taină…” Linia „Mesei tăcerii…”vă sugerează curbura închisă a cercului, care adună, uneşte şi apropie…”; „Din plenitudinea ţinutului meu însorit eu mi-am făurit o rezervă de bucurie pentru toată viaţa”.

Viorica Bica

Biblioteca Municipală Făgăraş

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s