15 IANUARIE ZIUA CULTURII NATIONALE MANUSCRIPTUM (82) ANUL XXII EMINESCU POEZII INEDITE EDITIE DE PETRU CRETIA


POEZII INEDITE –  EDIȚIE DE PETRU CRETIA

„Il sărbătorim în fiecare an pe Eminescu, îl sărbătorim chiar de două ori pe an, dar continuăm să rămânem descoperiţi faţă de el. Cu oricâte reuşite în cercetarea critică şi istorică asupră-i, continuăm să fim vinovaţi în două privinţe, în ce-l priveşte: întâi nu-l cunoaştem încă în întregime, apoi nu-l facem cunoscut altora în întregime, aşa cum a fost” (Constantin Noica, „Introducere la miracolul eminescian”).
Paginile volumului „Introducere la miracolul eminescian”au fost editate tocmai din fascinaţia pe care Noica a resimţit-o în faţa Caietelor lui Eminescu. Secţiunea „Intâlnirii cu manuscrisele eminesciene” se deschide cu „Pledoaria pentru facsimilare”,în care sunt restituite toate documentele unui program urmărit stăruitor timp de aproape două decenii.
Publicarea manuscriselor lui Eminescu a demarat în anul 2004 la iniţiativa criticului literar Eugen Simion. Acest proiect care cuprinde peste 16000 de pagini a fost finalizat în anul 2010.

Biblioteca Municipală deţine nr. 82 al revistei MANUSCRIPTUM-„Eminescu. Poezii inedite”,ediţie de Petru Creţia.
Cele 52 de poezii cuprinse în Manuscriptum întregesc ansamblul postumelor eminesciene, sintetizate de Petru Creţia: „a citi cele câteva zeci de file pe care s-a aşternut cea mai intensă ardere a poeziei româneşti şi a le citi cu gândul la mişcarea lor interioară, făcută cum este din proliferări inepuizabile şi din sacrificii fabuloase, din ecouri şi reflexe care vin şi trec într-o perindare neostenită, înseamnă a accede la lumea însăşi a poeziei ca durere cosmică şi ca triumf. O lume devenită cântec în sine, lui singur dezlegare şi lege, într-un freamăt infinit, ca de frunze ori valuri, ca de glasuri mereu luându-şi şi reluându-şi unul altuia aceleaşi gânduri, aceleaşi adânci pătimiri, aceleaşi nemaiauzite vorbe şi trecându-le, într-o lenta transfigurare, altora şi altora, alcătuindu-se, nocturne, întristate şi visătoare, într-o lume fără ţărm”.
Primele poeme „Doină,doiniţă!”(nr. caietului eminescian 2258),”„Timpii-n orgii”(nr. 2258), scrise în anii 1866, aproape indescifrabil, din vremea unor peregrinări transilvane sunt de o neîndoioasă originalitate .”Doină, doiniţă”dovedeşte aptitudinea de a folosi versul şi stilul popular. Ultimul vers „Stânca stă, iar apa trece ”transmite dăinuirea unei naţii situate în calea urgiilor.”Timpii-n orgii”abundă de personificări baroce. ”In modul vechi soarele sună” (nr. 2259) este un poem pitagorician, un cântec dedicat muzicii sferelor, care este tocmai „modul vechi” în care soarele se întrece în cânt şi vuiet cu alte sfere şi capătă un statut divin. Scepticismului gnoseologic îi corespunde tăgăduirea ontologică din distihul „O umbră e fiinţa-i”(nr. 2254): ”O umbră e fiinţa-i, o spumă e cuvântu-i/ Si la un loc unire: Zi-i lume şi te mântui”.”S-oglindă- în lacul”(nr. 2280) acoperă peisajul terestru eminescian. Imaginea reflexelor de apă este decantată în volumul de exegeză eminesciană al Ioanei Petrescu, „Eminescu şi mutaţiile poeziei româneşti”. Poemele „O stea în reci nemărginiri” şi „De ce regina nopţilor” figurează la Perpessicius, în „Opere”, drept „Colaterale”.Incluse în manuscrisul 2270, poartă „semnele aceleaşi grafii şi aceleaşi epoci. Valoarea lor e, mai curînd, de natură documentară” (Perpessicius). Pe filele caietelor 2270 şi 2279 se degajă textul numit „Aceeaşi moarte”. Este o cugetare asupra „lumii pieritoare a vieţilor”, urmată de „necruţătorul cânt al terţinelor morţii: soartă atotcuprinzătoare în care toate se sfârşesc la fel, vârste, ranguri şi jocuri, dansuri şi iubiri, trăind o vreme durând sub lună şi în timp şi întorcându-se toate în aceeaşi moarte”. Ultimele două strofe învăluie principiul cosmic de dincolo de orice determinare şi de orice timp-„lumina eternă”.

Viorica Bica
Biblioteca Municipală Făgăraş

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s