Biblioteca Municipală Făgăraș împreună cu Bună Ziua Făgăraș vă invită la lectură!


Citim tot mai puţin. Este o realitate a acestor vremuri nebune, în care lupta pentru un trai decent ne consumă toată energia, iar spaţiul virtual ne absoarbe aproape cu totul. Cine să mai aibă timp să citească şi bani să-şi cumpere cărţi, când sunt atâtea alte nevoi presante!?

Am putea contraargumenta spunând că timp de citit se mai găseşte, măcar seara, înainte de culcare. Şi bani se mai găsesc, mai ales acum, când ziarele apar cu suplimente în cărţi, la preţ promoţional. Voinţă să fie şi nevoie interioară! Pentru că cititul (subliniem, cititul de cărţi, nu de tabloide) este o nevoie interioară. Pe care o ai sau nu o ai. Dar ea poate fi educată. Asta vom încerca în acest spaţiu, cu ajutorul unui om al cărţilor. Ce am mai putea spune în plus pentru a vă îndemna să citiţi? Poate că lipsa lecturilor făcute la timp se va vedea la maturitate, atunci când va trebui să vă exprimaţi public. O exprimare defectuoasă, un scris incorect gramatical vă vor răpi mult din şanse de devenire. Şi v-am mai putea atrage spre lectură şi prin vorba care spune că acela care citeşte, trăieşte mai multe vieţi: ale tuturor personajelor literare din cărţile citite. Şi cine n-ar dori să trăiască mai multe vieţi!? Chiar şi imaginare…

MIHAIL BULGAKOV, CUPA VIEŢII
Iaşi, Ed. Polirom, 2006
Volumul reuneşte, pentru prima dată în româneşte, prozele lui Bulgakov din anii ‘20. Sunt texte inegale care experimentează mijloacele canonizate în arta de prozator a lui Bulgakov : satira, schiţa lirică, jocul dintre real şi fictiv deschis spre fantastic, notaţia realistă cu accente groteşti, autoironia îngăduitoare, meditaţia ascunsă după o mască burlescă, râsul convertit, deopotrivă, în tristeţe şi speranţă. Tănărul scriitor îşi testează acuitatea privirii, îşi modelează unghiurile perspectivei, exersează moduri de a descrie, tuşe de portret, variante de zâmbet şi de mâhnire ca în măştile de teatru.
Lumea postrevoluţionară este contextul tuturor schiţelor si povestirilor lui Bulgakov. În faţa unei realităţi haotice, satira pare a fi singurul mijloc de percepţie, revelator şi terapeutic în acelaşi timp. Satira presupune respingerea unei realităţi viciate în esenţa sa, scriitorul îi voalează asprimea, îi impinge efectele în ridicol şi burlesc.
În “Cupa vieţii”, autoironia autorului dezvăluie întîmplări ambigue. Abundă schimbările savuroase de situaţii (“Oraşul auriu”), discursul cu efecte comice (“Serviciul general politico-divin”), tablourile kitch ale unei realităţi de neînţeles (“Corepondenţele de aur ale lui Ferapont Ferapontovici Kaporţev”), epilogul surprinzător şi absurd (“Spaţiu locativ pe roţi”), grotescul situaţiilor (“O şedinţă de spiritism”).
Viorica Bica
Biblioteca Municipală Făgăraș

http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.bzf.ro%2Fsa-mai-si-citim.html&h=f79bc

Reclame

3 comentarii »

 1. lelutiu otilia said

  Excelenta initiativa!
  Felicit persoana care a avut ideea sugestiilor de lectura si sunt de acord, cu parere de rau, ca se citeste prea putin ,desi exista o multime de carti care ne-ar umple sufletul.
  Ce-ar fi sa ne propunem ca in anul 2011 sa citim mai mult?

 2. Ruxandra Nazare said

  Eu as fi foarte pragmatica. Se poate trai fara carte si fara sa citesti, asa cum admitea criticul Nicolae Manolescu. Eu continui ideea si raspund Dar se poate trai mai bine citind. Este adevarat, nu este o minciuna. Cel care citeste are mai multe sanse in viata. In timpul acestei crize, cand se fac reduceri bugetare, cand nevoile, grijile si stressul ne apasa, putem trece mai usor peste probleme, refugiindu-ne in citit. Cartile te relaxeaza, te poti desprinde de chestiunile presante, intri in alta lume, unde poti percepe si ceea ce nu exista. Lectura iti creeaza bunadispozitie, iti ridica moralul, te intareste si altfel infrunti realitatea. Cartile te formeaza si te ajuta in viata. Iar daca nu ai bani sa cumperi, vino la biblioteca. E gratis!

 3. coman alexandra said

  Draga d-na Viorica Bica,
  Randurile dumneavoastra sensibile si documentate despre Bulgakov m-au facut sa merg direct la carte si deci sa am prilejul de a-mi petrece f placut un sfarsit de saptamana.Va multumesc pentru indemnul convingator si sper sa continuati sa ne sugerati alti autori valorosi.
  Cu toata stima

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s