Crăciun Fericit !


Sunetele au încremenit. Doar translucidele raze de soare radiografiază imensele depărtări. Undeva, la marginea drumului, sfioasă, căprioara adulmecă nemişcarea Christului pe cruce. Nu ştie cât de frumoasă este, cu gâtul lungit spre picioarele cuite, cu botul negru şi umed în căutarea unui răspuns ţinut captiv în mâinile deschise spre ceruri. Ochiul ei nu desluşeşte decât un contur din dantela de cristale ale zăpezii, Iisus venit pentru mântuirea noastră. Stă pictat în lumina pură a dimineţii, aşteptând colindătorii…

Urechile sfielnicei fiinţe i se lasă pe spate, spinarea se curbează. Simte pericolul şi, totuşi, ceva s-a petrecut. Acum, este pe umărul Christului, protejată. Frig nu-i, are pene albe şi priveşte cu ochi de mărgea spre pământul troienit, de jos. Inima încă îi mai bate tare, ca o membrană sensibilă la năvala de sentimente care o încercă. Primii pe care-i vede sunt copiii cu glasuri gureşe, nasuri înroşite de frig şi fulare care să ţină departe frigul înstăpânit pe marginea satului. Cum să ştie aceştia ce-i cu gerul ăst’ când astăzi este Ajunul Naşterii Domnului. S-au oprit la răscruce să mai cânte o colindă, ca de fiecare dată, în fiecare an, apoi au de mers şi în satul vecin.

Astăzi s-a născut Hristos
Mesia chip luminos
Lăudaţi şi cântaţi
Şi vă bucuraţi.

 

 Mititel înfăţăşel
În scutec de bumbăcel
Lăudaţi şi cântaţi
Şi vă bucuraţi.

Vântul bate nu-l răzbate
Neaua ninge nu-l atinge
Lăudaţi şi cântaţi
Şi vă bucuraţi…

Porumbiţa simte o pace necunoscută. Ştie doar că a foast aleasă să asculte aceste glasuri nemaiauzite. A uitat viaţa de căprioară. Ce-i place cel mai mult este imaginea pe care o desluşeşte în braţele băiatul înăltuţ, un prunc pe care maica sa îl acoperă cu plăpumioară. Este atâta dragoste acolo şi o simte şi ea. Mai zăreşte un bărbat, probabil tatăl. Nu poate spune, nici măcar în sinea ei, cum de le cunoaşte numele: Iisus, Maria şi Iosif. Stau într-un staul încălzit de răsuflarea caldă şi umedă a cornutelor. Este aşa cum cântă şi copiii, mititel înfăşeţel, în scutec de bumbăcel.

colindul mai întârzie puţin. O fetiţă prinde mănuşa surorii şi trage de ea:

– Uite, uite, o porumbiţă! La vorbele acelea porumbiţa se mişcă şi zăpada de pe Christ alunecă lin, ca o aripă de înger, la pământ.

-Unde, unde?, întrebă copila mai mare. Nu o văd!

Ultimul fir de lumină se ridică în vârful degetelor şi se agaţă de zări. Undeva, în îngemănarea de cer cu pământ, la liziera pădurii, ochii blânzi privesc cu regret spre Christul care şi-a îmbrăcat straiele lucind în înserare. Nu ştie cât de frumosă este, cu blana moale şi fină, cu graţia trupului pregătit în faţa pericolelor. Repede, un copilaş ridică degetul înmănuşat şi arată căprioara…

 

„Porumbiţa, este alegoria sufletului, uşor şi aerian, opus corpului, greu şi ataşat de pământ. Ea este, pe de alta parte, mediatorul prin excelenţă între sus şi jos, între Dumnezeu şi oameni”.


 

Crăciunul rămâne Marele Miracol Divin, anume dăruit, ales nouă, oamenilor, iar „ceea ce s-a întâmplat atunci, se întâmplă şi acum, dar nu în peştera Betleem, ci în peștera existenţei”. Iisus se naşte în sufletele noastre, cu permisiunea noastră, în fiecare an, iar inima noastră devine Palat, făptura noastră-Lumină, pentru a-l primi şi a-l trăi pe Dumnezeu.

Sărbători fericite!

În care să vă simțiți sănătoși, bucuroși, luminoși

binecuvântați, îmbogățiți și neînfricați

 

bibliotecar Raluca-Maria Bucur

Reclame

2 comentarii »

 1. eliane said

  Exact tabloul Crăciunului.
  Atmosfera descrisă emană căldură sufletească și mai mult decât atât ne invită să fim parte individual la Sărbătoare…
  Dacă ăsta e cadrul în care biblioteca din Făgăraș își desfășoară activitatea, vă admir și vă invidiez!!!

  Un Crăciun cât mai diferit, frumos, sănătos alături de cei dragi, asta vă doresc și eu !!

 2. Ruxandra Nazare said

  Ce frumoase urari! Imi doream atat de mult sa ascult colinde. Acum, citind, am ascultat colindele in sufletul meu. Sarbatori fericite! cu bucurii in suflet, alaturi de cei dragi.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s