Merită să mai citim?


Trăim într-o lume în care timpul este preţios, totul pare că se derulează foarte repede şi puţini sunt cei care îşi permit să mai citească în timpul liber. Zicala „Timpul costă bani” rămâne de mare actualitate în zilele noastre. Astăzi, cel care deţine informaţia este în câştig şi astfel din necesitatea însuşirii mai rapide a informaţiei, în locul cărţilor se apelează la internet. Pentru a fi siguri de corectitudinea informaţiilor găsite acolo, ar trebui să apelăm şi la o altă sursă, iar cea mai la îndemână o constituie cărţile. Desenele animate, filmele, jocurile, muzica din ziua de astăzi îi ţin departe de cărţi pe cei mici. Unii tineri nu vor să pară demodaţi, pentru că s-a instalat o falsă impresie că doar bunicii şi părinţii noştri citeau în lipsă de televizor şi calculator.
Mulţi dintre noi nu îşi permit să cumpere cărţi, însă putem spune că suntem norocoşi, pentru că în oraşul nostru se află o instituţie de cultură ce mediatizează cartea şi serviciile de bibliotecă şi anume, Biblioteca Judeţeană „Ştefan Bănulescu”. Aici este asigurat accesul la documentele necesare informării, educaţiei permanente, petrecerii timpului liber sau a dezvoltării personalităţii utilizatorilor.
Zilnic vin la Biblioteca Judeţeană în jur de 30 de copii să împrumute cărţi. Copiii vin la Bibliotecă îndrumaţi de către părinţi, de către cadrele didactice, iar faptul interesant este că aceştia vin în număr mare şi din proprie iniţiativă. Copiii solicită atât cărţi pe care le au în lista de lectură, dar şi cărţi ce nu fac parte din lectura obligatorie. Vârsta medie a copiilor ce împrumută cărţi este situată între 10 şi 12 ani. Dornici să cunoască mai bine oraşul Slobozia, să găsească informaţii despre cum era oraşul înainte ca ei să se fi născut, aceştia împrumută des „Almanahul Sloboziei”. Foarte căutaţi sunt autorii români consacraţi: Mihail Sadoveanu, Ion Creangă, Radu Tudoran, Nicolae Labiş, Vasile Alecsandri, B. Şt. Delavrancea, Ana Blandiana etc.
Copiii împrumută şi cărţi sau teste care să-i ajute să înveţe mai uşor limba engleză. La mare căutare este romanul „Harry Potter”, iar printre autorii străini preferaţi de cei mici se numără Oscar Wilde, Alphonso Daudet, Mark Twain, Edmondo De Amicis, Jonathan Swift, Tolstoi, Luc Benson etc.
La Secţia de „Împrumut Adulţi” vin zilnic circa 50 de adulţi, iar media de vârstă a acestora este de 40 de ani. Lunar sunt înregistrate 75 de noi permise. Printre cele mai împrumutate cărţi se numără cele de beletristică, dar ialomiţenii manifestă interes şi pentru psihologie, sociologie, filosofie, medicină şi religie, semn că oamenii caută să se specializeze în aceste domenii, dar şi să-şi lărgească sfera cunoştinţelor.
Biblioteca Judeţeană beneficiază şi de 2 săli spaţioase – „Sala de presă şi legislaţie” şi „Sala de lectură” – unde doritorii de orice vârstă pot veni să consulte periodice şi alte lucrări, dintre care unele mai valoroase, ce nu se împrumută acasă. La „Sala de lectură” vin zilnic între 25 şi 30 de cititori de toate vârstele. Cu un fond de carte de 77260 volume sunt puse la dispoziţia celor interesaţi tomuri din toate domeniile: istorie, geografie, beletristică, religie, medicină ş.a. La „Sala de presă şi legislaţie” pot fi consultate 1100 de periodice. Aici îşi petrec timpul liber circa 20 de persoane pe zi. Media de vârstă este de 50 de ani. Biblioteca este abonată la numeroase publicaţii ce pot fi consultate în această sală: ziare locale şi naţionale, reviste de specialitate (economie, administraţie publică, medicină, învăţământ ş.a.), reviste pentru femei şi multe alte reviste de generalităţi.
În luna iunie Biblioteca Judeţeană a inaugurat programul Biblionet, ce presupune accesul gratuit al publicului la internet, în interiorul bibliotecii. Astfel, la începutul lunii septembrie a fost deschis Centrul Biblionet Miloşeşti la Biblioteca Comunală „Nedelcu Lixeanu”, iar pe 15 septembrie Biblioteca Judeţeană a participat şi la deschiderea Centrului Biblionet din Stelnica.
Cei care vor să ajute Biblioteca Judeţeană, în demersurile sale de atragere a publicului ialomiţean spre universul cărţilor, o pot face şi prin donaţii de cărţi.
Biblioteca este o instituţie de utilitate publică. Mersul la bibliotecă este o activitate care ne scuteşte, în plină criză, să dăm banii pe cărţi şi totodată ne oferă posibilitatea să ne putem bucura în continuare de beneficiile cititului.
( Corina GAVRIŞ ŞTEFLEA )
Ialomita Online

sursa – biblionet.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s