Lansări Biblionet în Hunedoara


Lansari Biblionet in Hunedoara
In a doua jumatate a lunii septembrie, bibliotecile hunedorene incluse in programul Biblionet au organizat deschideri oficiale, care sa onoreze noile servicii pe care bibliotecile publice locale le pun la dispozitia comunitatilor si anume calculatoare cu acces public la internet. La aceste evenimente au luat parte reprezentanti de frunte ai administratiilor locale si judetene, ai bibliotecii Judetene Ovid Densusianu din Deva, reprezentanti ai presei, ai fundatiei IREX, cititori, membri ai comunitatii si, nu in ultimul rand, bibliotecari.

Astfel, in localitati cum ar fi Vulcan, Petrosani, Petrila, Blajeni, Orastie, Romos sau Brad, a fost prilej de mare bucurie ca bibliotecile publice sa fie dotate cu echipamente IT de ultima generatie, pentru folosul oamenilor din aceste comunitati. S-a remarcat deosebita implicare a Bibliotecii Judetene Ovid Densusianu, reprezentata de directorul acesteia, d-l Sebastian Bara si de coordonatorul judetean Biblionet, d-l Daniel Oprean in implementarea acestui program si in organizarea impecabila a acestor evenimente. In fiecare dintre aceste locatii, primarul, dar si membri ai consiliului local, au onorat cu prezenta, dovada a sprijinului si increderii pe care autoritatile publice locale o au in institutia de cultura numita biblioteca.

In fiecare dintre aceste localitati, bibliotecarele si-au dat toata silinta in a-si primi oaspetii si, in primul rand, utilizatorii, intr-o biblioteca frumos aranjata, primitoare, si, de acum inainte, dotata si cu calculatoare performante, care vor spori cu siguranta numarul celor care ii calca pragul.
Au vorbit, pe rand, primarii, directorul bibliotecii judetene, reprezentantul IREX, toti manifestandu-si placerea de a fi prezenti, cu un asa prilej, in biblioteca si, toti, cu cuvinte de lauda si de multumire ca un astfel de program, cum este Biblionet, da o sansa bibliotecii sa redevina acel spatiu cultural in care membrii comunitatii sa se intalneasca sau sa gaseasca un sprijin. Dupa taierea panglicii, au fost prezentate diferite momente artistice; la Petrila, o grupa de copii de la Organizatia Salvati Copiii, cu care biblioteca oraseneasca are colaborari, au tinut un deosebit moment artistic, biblioteca prinzand viata sub glasul lor firav si pur; la Vulcan, tineri ai centrului “Raza Sperantei” au tinut o demonstratie de free style, la Orastie, tinere talente locale au incantat auzul participantilor iar la Petrosani, elevii unei scoli gimnaziale din localitate au cantat si recitat despre carti. Cu emotii in glas, bibliotecarele si-au aratat multumirea si recunostinta fata de toti cei care au participat la implementarea acestui program, iar bibliotecara de la Orastie a calificat Biblionetul ca fiind “o adevarata mana cereasca pentru biblioteci si bibliotecari”.

Programul Biblionet a reusit sa aibe impact pozitiv direct asupra unor comunitati; la Vulcan, autoritatile locale au re-infiintat biblioteca oraseneasca, in care acum isi au locul si echipamentele IT livrate prin Biblionet, in incinta unui complex socio-comunitar, iar la Orastie, biblioteca municipala a fost inclusa intr-un program masiv de reabilitare, rezultatul fiind un spatiu cultural primitor, modern, pregatit sa intampine si sa satisfaca nevoile culturale, de informare ale cetatenilor. Lucrul cel mai imbucurator este ca, in toate locatiile mai sus mentionate, autoritatile publice locale au investit in biblioteci, girand astfel rolul pe care biblioteca trebuie sa il asume si asigure in cadrul comunitatii pe care o deserveste.
Hunedoara este un judet care a reusit sa atraga una dintre cele mai mari investitii, numai valoarea echipamentelor IT ridicandu-se la suma de 143 de mii de dolari, acest lucru fiind o dovada in plus ca biblioteca judeteana, prin directorul acesteia si prin coordonatorul de program si-au asumat pe deplin programul Biblionet. Ba mai mult, se are in plan ca pana in 2012, toate bibliotecile publice din judet sa fie atrase si incluse in program.

Prin reusita acestor evenimente si prin implicarea de care au dat dovada, autoritatile de resort hunedorene au creat precedentul unui bun exemplu si nu putem decat spera ca si celelalte judete incluse in programul Biblionet vor da dovada de aceleasi atitudini si capacitati.

Daniel Golgot, Regional Coordinator

sursa – biblionet.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s