”BiblioNet – lumea în biblioteca mea”


BIBLIOTECA MEA : ” Călător în lumea Biblionet”

http://www.biblionet.ro/show/index/k/444/a/2004:

Cetatea Fagarasului este cel mai important monument al Fagarasului, unul dintre cele mai mari din tara si chiar din Europa. A fost construita in anul 1310 de Apor Laszlo, pe locul unei cetati de pamant din secolul al XII-lea iar in jurul ei s-a format treptat localitatea Fagaras, care a dat si numele Muntilor Fagarasului. Initial a fost construita ca si cetate de lemn de catre Laszlo Kan. Ulterior pe timpul lui Majlath Istvan, in 1539 cetatea este reconstruita partial. A fost transformata in castel fortificat in secolul al XVI-lea, devenind resedinta princiara din secolul al XVII-lea.

Dupa reconstructie cetatea are mai multi proprietari dintre care ii amintim pe cei mai importanti: Baltazar Bathori, Mihai Viteazul, Csaki Istvan, Bethlen Gabor. Cel din urma este cel care da forma actuala cetatii prin construirea unui sistem de fortificatii. Mai tarziu Rakoczi Gyorgy a intarit acest sistem de fortificatii si a dispus largirea santului care inconjoara cetatea iar ulterior, in 1650 cetatea este renovata in stil renascentist cu forme specifice si turnuri poligonale la colturi. In secolul al XVIII-lea este intarit cu un zid de caramida in sistem Vauban.

In perioada in care a apartinut domnitorului Mihai Viteazul, cetatea a adapostit familia domnitorului in timpul luptelor din 1599-1600. De asemenea pe vremea lui Apafi Mihaly aici a functionat Dieta Transilvaniei – un indicator al importanței acestei cetati. Odata cu trecerea timpului insa cetatea s-a degradat si a ajuns sa fie folosit pe post de penitenciar. Cu trecerea anilor, magaziile și pivnitele de aprovizionare ale cetatii au devenit celule in care erau aruncati taranii iobagi razvratiti, iar intre 1948-1960 aici au fost incarcerati mai ales detinuti politici. Dupa 1965 cetatea este renovata si amenajata ca si muzeu. In prezent Cetatea Fagarasului adaposteste Muzeul „Tarii Fagarasului”, Biblioteca Municipala Fagaras, precum si un restaurant-crama.

Acestea sunt lucrurile pe care le stie mai toata lumea, sau ma rog, oricine cauta un minim de informatie despre cetatea Fagarasului. Ceea ce se stie mai putin insa este faptul ca in Biblioteca Municipala Fagaras, situata in incinta cetatii descrise mai sus, lucreaza niste oameni deosebiti. Oameni aparent simpli, ca majoritatea oamenilor zilelor noastre, cu micile lor bucurii, necazuri, probleme cotidiene. Deosebiti totusi datorita faptului, ca sunt in stare, vor si pot sa faca diferenta. Marturie celor spuse mai sus este evenimentul care a avut loc de Martisor acolo, la ei acasa. Da, la ei acasa, pentru ca la un moment dat cineva prezent la eveniment a spus: „Omul are trei case. Prima este cea unde locuieste. A doua, unde munceste. Iar a treia este biblioteca”. Ori daca cineva mai si munceste la biblioteca… Datorita vointei, perseverentei si abnegatiei acestor oameni a fost posibil ca ieri, de ziua in care se sarbatoreste venirea primaverii sa se inaugureze la Biblioteca Municipala Fagaras noul serviciu oferit de biblioteca, Centrul cu Acces Gratiut la Internet pentru Public. Si s-a facut cu mare alai, surle, trambite, invitati si oaspeti, cum se cuvine a se face astfel de trebi intro cetate. Pe langa gazde si mai-marele cetatii (Primarul Constantin Sorin Manduc) dascali de seama si discipoli iscusiti, oaspeti cu rang de la Imparatie (Biblioteca Județeana Brasov) si soli ai unor regate ce simt cu prietenie fata de ei (Fundatia IREX Romania), precum si barzi spre a da de vestire despre marea intamplare (reprezentanti ai presei) s-au adunat spre a se bucura.

Cu aceasta ocazie stand de vorba cu unul dintre acei oameni deosebiti despre care va vorbeam mai adineauri mi-a spus: „Cand vin la biblioteca si intru in Cetate parca intru intro alta lume”.  Si asa este. Dupa ce treci de poarta impozanta si ajungi in curtea interioara a Cetatii cotidianul, secolul XXI dispare subit. Urci pe scari pe care au urcat si domnitorii si intrand pe usa de lemn masiv, dincolo de zidurile groase ajungi in imparatia lor. In minunata lume creata de acesti oameni deosebiti. Si daca te lasi in voie, incet, pe nesimtite te-nvaluie mirajul fermecat al acelui loc unde timpul se dilata si trecutul de demult se amesteca cu indepartatul viitor prezent doar in imaginatiile noastre. Ti se perinda in fata ochilor povesti ale vremurilor demult apuse, gandurile a mii de oameni, istorie, poveste, planuri despre viitor, stiinta și necunoscut, culori vii din locuri departate, cunoastere, secrete si cate si mai cate numai de ei stiute… de acei oameni deosebiti. Care dealtfel sunt gata in orice moment sa te calauzeasca in marea calatorie spre destinatia dorita, sau cateodata, cand nu ai niciun tel sa-ti arate pur si simplu imprejurimile.

Da, oameni deosebiti… Magi si farmazoni care combina incontinuu in vraji de ei stiute tot felul de idei carora le dau viata cu un dram de suflet spre bucuria tuturor celor ce le trec pragul dintre lumi. Si drept dovada ca povestea de mai sus nu e deloc poveste, convingeti-va singuri printro simpla vraja: atingeti descantecul de mai jos cu varful sagetii fermecate si veți afla tainele acestor oameni spre a le putea povesti mai departe la randul vostru precum si eu am facut cu voi!
https://bibliotecafagaras.wordpress.com/

Szocs Jozsef
Coordonator Regional Brasov

Biblionet la Biblioteca Municipală

biblionet-la-biblioteca-municipala.html


Bibilioteca municipală a fost în sărbătoare marţi, 1 martie. Zeci de invitaţi, dar şi elevi de la şcolile generale au participat la lansarea oficială a programului Biblionet – Lumea în biblioteca mea. Programul se va derula pe o perioadă de 5 ani şi are ca scop dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci în toată ţara.

10 calculatoare moderne şi echipamente IT. Acestea, începând de marţi, 1 martie, vor face lectura mai uşoară tuturor cititorilor făgărăşeni. Biblioteca municipală a devenit, prin programul Biblionet – Lumea în biblioteca mea, un nou centru de informare, documentare educaţie şi socializare în comunitatea făgărăşeană. Deschiderea oficială a proiectului a avut loc marţi, în prezenţa a zeci de invitaţi de seamă.

Biblionet – lumea în biblioteca mea este finanţat de către Fundaţia Bill şi Melinda Gates şi are ca scop dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci, care vor asigura servicii în comunităţile locale. „Biblioteca Judeţeană Braşov, ca şi coordonator pentru întregul judeţ se bucură că Făgăraşul, care este a doua comunitate după Braşov, implementează acest program. A fost un drum lung, un drum în care au trebuit eforturi din partea comunităţii locale, dar ne-am implicat şi noi, la nivel de Bibliotecă Judeţeană în coordonarea acestui proiect. Sperăm ca pentru făgărăşeni acest gest să fie important“, a spus Daniel Nazare, director Biblioteca Judeţeană Braşov. „Programul Biblionet este un program care se adresează bibliotecilor publice din România, bibliotecile cu cea mai mare adresabilitate. Acesta trebuie să se modernizeze prin donaţii de echipamente şi, în primul rând, prin oferirea de cursuri gratuite pentru bibliotecari. Astfel încât să deprindă abilităţi cu care să poată veni în întâmpinarea nevoilor comunităţii“, a spus Ruxandra Nazare, şef Departament Biblionet în judeţul Braşov.

Proiectul Biblionet a fost construit sub forma unui parteneriat între IREX autorităţile locale şi naţionale şi bibliotecile publice locale. La Făgăraş copartener în derularea acestui program este Primăria Făgăraş şi Consiliul Local Făgăraş. „Este o realizare excelentă şi aş vrea să ştie fiecare făgărăşean, de la cel mai mic până la cel mai în vârstă, că va avea posibilitatea să vină la Bibliotecă pentru a naviga gratuit pe internet. Dar şi pentru a stabili în acest fel o punte de legătură între cei care sunt acasă şi cei plecaţi în străinătate“, a spus Sorin Mănduc, primarul municipiului Făgăraş.  „În ceea ce priveşte valoarea investiţiei în Făgăraş, vorbim de o valoare de aproximativ 50.000 de lei, constând, pe de o parte, în echipamentele care au fost livrate biblioteci publice din Făgăraş. Pe de altă parte, softurile care au venit din partea companiei Microsoft“, a spus Iozsef Szocs, de la IREX Bucureşti. „Am avut o bucurie nestăvilită pentru că atâţia invitaţi de marcă ne-au onorat cu prezenţa. Domnul primar, Sorin Mănduc, colaboratori ai Primăriei Făgăraş, directori de instituţii, Fundaţia Culturală Negru Vodă, foşti profesori. Programul artistic, prezentat de elevii şcolilor generale din Făgăraş, elevii Liceului Teologic Constantin Brâncoveanu a delectat audienţa“, a spus Viorica Bica de la Biblioteca Municipală.

Unul din motivele implementării proiectului la Făgăraş a fost şi acela de a crea facilităţi pentru copii. Aceştia au venit la lansare cu un program artistic.

(Alina ROMAN)

PREZENTAREA PROGRAMULUI

http://www.biblionet.ro/show/index/k/30

Biblionet este un program de cinci ani care le va facilita românilor accesul gratuit la informație, prin dezvoltarea unui sistem de biblioteci publice moderne în România. Prin cursurile de formare și tehnologia furnizată, Biblionet va ajuta bibliotecile să asigure servicii în comunitățile locale sub forma unui parteneriat între IREX, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), autoritățile locale și naționale și bibliotecile din țară. Pentru a-și atinge acest obiectiv, Biblionet se va concentra pe patru componente principale ale programului:

FACILITAREA ACCESULUI PUBLIC LA INFORMAȚIE:
Înființarea unei rețele de biblioteci cu calculatoare cu internet public (CIP): Biblionet va sprijini cu precădere acele biblioteci care își stabilesc ca prioritate accesul public la informație și demonstrează disponibilitatea de a-și asuma o parte din costurile implicate în amenajarea unor noi centre cu calculatoare publice și internet. Deoarece va dota peste 1.500 de biblioteci din România cu calculatoare printr-un proces competitiv de selecție, Biblionet va facilita accesul gratuit la informație pe întreg teritoriul României.

PREGĂTIREA BIBLIOTECARILOR DIN BIBLIOTECILE PUBLICE:
Furnizarea de servicii de formare pentru bibliotecari. Partenerii Biblionet vor elabora materiale de formare și vor crea un sistem de pregătire profesională care să îi ajute pe bibliotecari să introducă noi servicii și sa dezvolte inovația în sistemul de biblioteci publice. Cursurile de formare ii vor ajuta pe bibliotecari sa devina experți în adaptarea noilor tehnologii la nevoile comunităților.

Cursuri de formare în utilizarea calculatorului pentru bibliotecarii romani.
Prin înființarea a 41 de centre de formare în cadrul bibliotecilor județene, Biblionet va furniza sistemului de biblioteci publice din România infrastructura și materialele de curs pentru utilizarea calculatorului, care îi vor ajuta pe bibliotecari să îndrume mai bine utilizatorii bibliotecilor în privința calculatoarelor și Internetului.

PROMOVAREA VALORII BIBLIOTECILOR PENTRU COMUNITĂȚI:
Parteneriat cu Asociația Naționala a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice (ANBPR). Biblionet va consolida ANBPR, ajutând asociația să creeze structuri administrative durabile care să poată răspunde nevoilor în continua schimbare ale bibliotecilor moderne și care sa ofere în viitor servicii relevante bibliotecarilor din întreaga țară.

Asistența oferită bibliotecarilor în dezvoltarea și organizarea de conținut local, în beneficiul tuturor utilizatorilor bibliotecii. Biblionet va reuni factorii de interes din cadrul instituțiilor guvernamentale și de la nivel local pentru a organiza un conținut care să răspundă nevoilor cetățenilor. În urma unei evaluări a situației de fapt , IREX și partenerii săi au identificat nevoi specifice de informație în domeniul educației, pieței muncii, sănătății, dezvoltării economice și rurale și culturii, pentru care în prezent nu exista resurse suficiente.

ASIGURAREA SPRIJINULUI GUVERNAMENTAL:
Implicarea administrației în vederea adaptării politicilor publice. Pentru a spori impactul investiției în tehnologie pentru bibliotecile publice, partenerii Biblionet vor depune eforturi pentru a promova relevanța și importanța tot mai mare a bibliotecilor în societatea romanească actuala și nevoia de angajare a resurselor corespunzătoare noului rol al bibliotecilor.

Rolul partenerilor Biblionet

http://www.biblionet.ro/show/index/k/32

Rolul ANBPR
De-a lungul fazei pilot, IREX a inițiat consultări cu principalii factori interesați în programele de formare pentru bibliotecari pentru a dezvolta o strategie de dezvoltare continuă a formarii profesionale în domeniu. Bibliotecarii au înțeles provocările cărora trebuie să le facă față odată cu introducerea Centrelor de Internet în bibliotecile publice și s-au angajat sa-și dezvolte profesia și competențele.
ANBPR, ca organizație profesională, este cea mai în măsura să evalueze, să comunice și să satisfacă nevoile de formare profesională ale bibliotecarilor pe termen lung. La încheierea programului național, ANBPR va administra și desfășura cursurile de dezvoltare a serviciilor de bibliotecă.
De asemenea, obiectivul IREX este ca ANBPR să preia treptat procesele de colectare a datelor și instrumentele dezvoltate în cadrul programului Biblionet, ceea ce va ajuta Asociația să înțeleagă mai bine cum poate dezvolta și implementa servicii pentru proprii membri și pentru biblioteci.

Rolul EOS – Education for an Open Society
EOS va furniza cursuri de dezvoltare profesională pentru bibliotecari în tehnologia informațiilor, formarea formatorilor, administrarea centrului de internet pentru public.

Rolul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național
Ministerul Culturii și Patrimoniului Național este instituția care guvernează bibliotecile publice. În calitate de partener principal guvernamental, Ministerul și-a asumat rolul de a sprijini Programul Biblionet în perioada desfășurării acestuia și de a asigura durabilitatea acestei inițiative la finalul programului.

Runda 2 Biblionet – Cum se aplica?

http://www.biblionet.ro/show/index/k/274

În data de 25 noiembrie 2009, IREX lansează invitația de înscriere în a doua runda de selecție a programului Biblionet. În aceasta runda, IREX va selecta 18 biblioteci județene, fiecare cu câte o rețea de minim 10 maxim 20 de biblioteci publice locale (municipale, orășenești și/sau comunale), astfel încât, pe lângă cele 18 biblioteci județene, aproximativ 300 de biblioteci publice locale vor deveni parteneri în program.

Candidații vor putea propune în rețeaua lor intre 12-22 de biblioteci publice, din care vor fi selectate minim 10 și maxim 20. Bibliotecile județene vor coordona activitățile de colectare de informații de la bibliotecile locale din județul lor, vor completa dosarul de înscriere în program.

Biblioteca județeană trebuie sa verifice dacă administrațiile publice locale își mențin angajamentul de colaborare în cadrul programului Biblionet, cu toate implicațiile necesare, trimițând ulterior o adresă semnată și ştampilată către IREX prin care certifică menținerea acestor angajamente.

http://www.biblionet.ro/show/index/k/36 :

Vineri, 29 ianuarie 2010 s-a încheiat depunerea aplicațiilor de înscriere în runda a doua a programului Biblionet.  24 de biblioteci județene, împreună cu rețelele lor de biblioteci publice locale au completat aplicațiile on-line. Procesul de evaluare și preselecție a dosarelor se va desfășura între 1-12 februarie. La fel ca și în runda 1 a programului, Comitetul de Selecție va fi format din reprezentanții următoarelor organizații: AmCham România, World Vision România, Peace Corps România, ACOR,  E-Civis, CIPE România, Microsoft România și  IREX.

În perioada 15 februarie – 15 martie, echipa IREX va efectua vizite în teren pentru a evalua și verifica informațiile completate în dosarele bibliotecilor candidate.

În aceasta runda au aplicat următoarele județe:
Alba, Arad, Argeș, Bistrița, Botoșani, Brașov, Buzău, Călărași, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Mureș, Prahova, Sibiu, Teleorman, Timiș, Tulcea,  Vaslui, Vrancea.

Anunțul privind cele 18 biblioteci județene selectate în program împreună cu rețelele lor de biblioteci publice locale se va face în data de 25 martie, 2010.

DE CE BIBLIONET?

Exista încă milioane de oameni care nu au acces la Internet, într-o societate bogată în activități, cu oportunități de carieră, salarii mai mari și șanse de educație mai bune, dar care nu beneficiază de oportunitățile societății informaționale, care nu colaborează prin Internet și care nu contribuie la dezvoltarea economică locală. Astfel, aceștia pierd din creativitate, colaborare, conexiunea socială și din oportunitățile vieții.

În viitor bibliotecile vor oferi calculatoare și training pentru cetățeni, de la persoane care nu au folosit niciodată calculatoare, la experți care doresc să își pună în practică abilitățile în cadrul cursurilor avansate.

Bibliotecile vor asigura tuturor oamenilor acces egal la beneficiile oferite de tehnologie. Iar bibliotecarii se străduiesc să se mențină la nivelul așteptărilor utilizatorilor, dat fiind că din ce în ce mai multe persoane folosesc calculatorul și internetul.

Bibliotecile sunt o resursă importantă pentru orice comunitate. Ele împrumută cărți, furnizează acces liber la calculatoare, îi ajută pe oameni să ajungă la informația de care au nevoie. Bibliotecile pot fi gazda întâlnirilor comunității, pot contribui la conservarea istoriei locale, pot organiza expoziții, programe de pregătire după scoală (after-school) pentru copii – și lista poate continua. Așadar, pentru multe dintre inițiativele locale, biblioteca poate fi partenerul perfect.

BIBLIOTECA MUNICIPALĂ FĂGĂRAŞ

Strada Mihai Viteazu nr.1

în Cetatea medievală a Făgăraşului

10  CALCULATOARE CU INTERNET PUBLIC  – C I P

GRATUIT

ORAR:  LUNI – VINERI –  9-17

1) Facilitează accesul egal la informaţie şi la beneficiile oferite de tehnologie

2) Dispune de bibliotecari instruiţi în utilizarea şi administrarea  C I P

3) Oferă acces gratuit la programul educaţional  INTUITEXT

4) În cadrul  C I P se realizează următoarele  tipuri de activităţi:

a) I N VĂ Ţ A R  E

– prin accesarea online a dicţionarelor, enciclopediilor, ziarelor, revistelor

– prin răspunsuri pentru persoanele cu problemele de sănătate

– prin cursuri de formare, de reconversie profesională

– prin iniţiere în Tehnologia Informaţiei

b) M U N C Ă

– prin găsirea unui loc de muncă prin intermediul site-urilor web

– prin realizarea CV-urilor profesioniste

– prin dezvoltarea micilor afaceri

c) C O N S T R U I R E A   C O M U NI T Ă Ţ I I

– prin menţinerea legăturii cu prietenii şi familia

– prin socializare:  vârstnici, grupuri locale, elevi, şomeri

– prin evenimente culturale

– prin realizarea de pagini web ale comunităţii, bloguri

– prin comunicarea cu administraţiile publice  locale sau serviciile descentralizate

Regulamentul de funcționare a   Serviciul C I P  din Biblioteca Municipală Făgăraș a fost aprobat prin Hotărârea 5/29 ianuarie 2011 a Consiliului Local Făgăraș.

Acces la baza de date juridice LEGIS – oferită de Centrul Teritorial de Calcul Electronic – Piatra Neamţ

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s